Már az oroszok is kíváncsiak, miképp hozná el Trump a békét 

Szerző: | 2024. május. 11. | Geopolitika, Háború

Bár Putyin már kifejezte, hogy számára Joe Biden újraválasztása lenne a megfelelőbb, azért az oroszok is foglalkoznak Donald Trump bejelentett forgatókönyvével, amivel egy csapásra megoldaná az ukrajnai konfliktust. A legizgalmasabb a volt elnök tervében az, hogy kevesen tudnak annak részleteiről. Szerte a világon három lehetséges szcenárió valamelyikét tárgyalják, ám az oroszok szerint van egy negyedik lehetőség is.

Donald Trump belengetett egy részletes tervet Ukrajnával kapcsolatban, de azt egyelőre titokban tartják, hogy megmaradjon az újraválasztása esetében a megvalósításához szükséges mozgástér.  

A volt amerikai elnök szerint ez az akciócsomag nagyon gyorsan véget vetne a konfliktusnak.  

Gyors kompromisszum vagy fokozódó nyomás 

A lehetséges forgatókönyvek közül az első szerint fokoznák az Oroszországra nehezedő nyomást. Trump korábban azt mondta, hogy egyezséget ajánlana Vlagyimir Putyin elnöknek, és ennek elutasítása esetén jelentősen növelné a Kijevnek nyújtott támogatást. Vagyis a konfliktus éles eszkalációjára törekedne, egészen az amerikai csapatok ukrajnai telepítéséig, amit a Joe Biden-kormányzat egyelőre megtagad. 

Az orosz szakértők szerint Trumpot érdekelheti a konfliktus befagyasztása a jelenleg ellenőrzött területek határa mentén. Ugyanakkor Ukrajna többi része Oroszország-ellenessé válna, és nem teljesülnének az orosz feltételek (demilitarizálás, fegyveres erők csökkentése, a Nyugattal való katonai együttműködés tilalma).   

A fentit az oroszok Trump-szerű forgatókönyvnek tartják. Pontosan ugyanígy – éles eszkaláció segítségével – tudott kompromisszumokat kicsikarni Észak-Koreától.

Ott azonban az újdonsága miatt működött ez a séma: Phenjan megszokta, hogy az Egyesült Államok vagy figyelmen kívül hagyja, vagy nem viselkedik olyan agresszívan. Ám Oroszországban már két éve tapasztalják nemcsak a fenyegetéseket, hanem a terrortámadásokat is, így nem tartanak különösebben az eszkalációtól. Beszélnek egzisztenciális válság előidézéséről is, ám eddig ez sem járt sikerrel.  

Amerika egyoldalúan kivonulna a konfliktusból 

A második lehetőség lenne Ukrajna teljes feladása. Az oroszok úgy vélik, hogy erről a lehetőségről főleg Trump ellenfelei beszélnek, akik ezzel akarják bebizonyítani alkalmatlanságát és képtelenségét az amerikai nemzeti érdekek védelmére. Ennek a lényege, hogy az Egyesült Államok egyszerűen elzárja a csapokat Ukrajna felé. Márpedig az amerikaiak pénze nélkül a kijevi kormányzat nem tartana ki sokáig – és Európa sem tudna segíteni rajta. 

Úgy tűnik, hogy ez a lehetőség – az Oroszország zsarolására tett kísérlettől eltérően – összhangban van az amerikai nemzeti érdekekkel. Az amerikaiak már értek el némi sikert Ukrajnában: legalább egy nemzedékre szóló viszály alakult ki Oroszország és Európa között, amelyben az Európai Unió is meggyengült, ahogy azt Washington is próbálta elérni. 

Moszkvának mindenesetre forrásokat kell majd költenie az új területek helyreállítására, az európaiaknak pedig meg kell küzdeniük a konfliktusból származó gazdasági válsággal. Ukrajna feladása ugyanakkor hozzájárulhatna a Trump-elnökség egyik kulcsfontosságú feladatának megoldásához – Oroszország, Irán, Kína és Észak-Korea kvázi szövetségének meggyengüléséhez, amelyet Risi Sunak brit miniszterelnök is „a gonosz új tengelyének” nevezett. Nyugati szakértők szerint a legegyszerűbb, ha Oroszországot eltávolítják ebből a struktúrából.  

Az oroszok szerint tehát Trump könnyen beáldozza Ukrajnát a Moszkva, Teherán és Peking közötti kapcsolatok hűtésére.  

Ám az is lehet, hogy egyáltalán nem ajánl semmit: ha a konfliktus végét követően az USA nem avatkozik be a posztszovjet térség orosz ügyeibe, akkor az orosz–nyugati kapcsolatok fokozatos stabilizálódása arra készteti majd Moszkvát, hogy ismét egyensúlyozni kezdjen Kelet és Nyugat között. 

Ennek a tervnek a hátulütője az Egyesült Államok számára az, hogy az ukrán konfliktusban bekövetkezett veszteségeknek stratégiai következményei lesznek

– és ezt a világ minden részén is így fogják látni.  

Megerősödhet a vélekedés az amerikai dominancia időszakának végéről,  

a Washington által ellenőrzött globális kormányzási intézmények gyengüléséről és az Amerika-barát szövetségeken belüli, elsősorban a transzatlanti szövetségeken belüli szakadásról. Európa az USA egyoldalú kivonulását könnyen foghatja fel árulásként. Az egyik orosz szakértő szerint Trump nem fog olyan megoldást javasolni, amely nagyobb veszteséggel, megaláztatással járna, mint amit Biden hozhatna össze. 

Az ukránokra bízzák a feladást 

A harmadik lehetőség segíthet megoldani ezt a dilemmát – a cselekvést nem maguk végeznék az amerikaiak, hanem ukrán szereplőkön keresztül. Az amerikai tisztviselők most is minden szinten kinyilvánítják, hogy akcióik célja az ukrán szuverenitás megőrzése, de a kijevi kormányzatnak önállóan kell meghatároznia a területi határait. 

Vagyis Trump megpróbálhatja rákényszeríteni Ukrajnát, hogy írjon alá megállapodást Oroszországgal új határainak elismeréséről. Ezt követően Washington hivatalosan is beleegyezne Kijev döntésébe, és kihirdetheti a győzelmét, mivel mégiscsak sikerült megőriznie Ukrajna szuverenitását.  

A probléma ebben az esetben az, hogy Ukrajnát nem lesz könnyű erre rákényszeríteni.

A kijevi kormányzatnak megvan a maga függetlensége, és van pár „sólyom” az USA-ban és az EU-ban, akire támaszkodhatnak. Ezek azok, akik támogatják a nézetet, hogy „az utolsó ukránig kell harcolni Oroszországgal”. Ezért Volodimir Zelenszkij valószínűleg nem fog eleget tenni Trump megadási parancsának, és megpróbál Nagy-Britanniára, valamint Franciaországra támaszkodni, ami arra kényszeríti az amerikai elnököt, hogy visszatérjen a kockázatos egyoldalú lépésekhez.  

A negyedik lehetőség Trump maga 

Az oroszok szerint azonban van egy negyedik lehetőség is – ami a legreálisabb és legbiztonságosabb Trump számára. Felvetik azt, hogy nincs is béketerv, ez csak egy PR-fogás az ellenzéki elnökjelölt részéről. Banális populizmus, amelynek célja, hogy hangsúlyozzák a jelenlegi államfő, Biden alkalmatlanságát.  

Természetesen értékelik a forgatókönyveket Moszkva érdekei szemszögéből is, és maguk számára a második szcenáriót tartják a legjobb megoldásnak, bár a harmadik és a negyedik megoldást sem tartják rossznak. Ugyanis a kísérlet arra, hogy Zelenszkijt aláírásra kényszerítsék, törvényszerűen az amerikai–ukrán kapcsolatok romlásához vezet, hiszen Trump nem szereti, ha a Washingtontól függő országok nem engedelmeskednek az USA-nak. 

Trump tervének a hiánya viszont lehetővé teszi Moszkvának, hogy újabb területek felszabadításával győztesen zárja le a konfliktust. Így az oroszok azt a konzekvenciát vonják le, hogy valószínűleg erre a forgatókönyvre kell felkészülnünk, nem pedig arra, amelyben majd „jön Trump és csendben mindent helyrehoz”. 

(Forrás: Vzgljad

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn