A nagy olasz disznómészárlás

Szerző: | 2024. május. 12. | Kiemelt, Makronóm Morzsa

A sertéspestis szóra mindenki idegesen rezzen össze Olaszországban. Nem véletlenül. Az 1-1,5 millió kóbor vaddisznó az országban a betegség hordozója lehet, így agyon is csaphatja az élelmiszeripart. A megoldás: bevetik a hadsereget. Rossz idők jönnek a csavargó agyarasokra.

Az olasz hadsereg 117 katonáját egy évig tartó különleges bevetésre küldik – határokon belül. A feladatuk az lesz, hogy a lehető legtöbb vaddisznót öljék meg a lehető legrövidebb idő alatt. A misszió része Giorgia Meloni kormányfő tervének, amelynek elsődleges célja, hogy az 1-1,5 milliós vaddisznóállomány legalább 80 százalékát elpusztítsa a következő öt esztendőben. Vagy az afrikai sertéspestist magukkal hurcoló, az emberre ártalmatlan, de a házisertésre halálos betegséget terjesztő vaddisznók, vagy a 8,2 milliárd eurós, sonka- és kolbász-előállításra szakosodott sertéságazat.

Vadnak születtek

A vaddisznók régóta tombolnak Olaszországban. Nemcsak a mezőgazdasági területeket teszik tönkre, de a nagyvárosok melletti szeméttelepeket is vígan birtokba veszik, sőt: magukra a településekre is bejárnak portyázni. Becslések szerint 2015 és 2021 között mintegy 120 millió eurós kárt okoztak. Mindez azonban eltörpül az új veszedelem, az afrikai sertéspestis mellett, amit magukkal hurcolhatnak.

A betegséggel az a legnagyobb probléma, hogy nincs ellene vakcina. Míg emberre nem jelent veszélyt, a házisertéseknél a halálozási arány gyakorlatilag 100 százalék, a vírus ráadásul nemcsak az állatokban marad életben, hanem tárgyakon keresztül is fertőz. A vaddisznók szuperterjesztőnek számítanak, amelyek így a lehető legnagyobb veszélyt jelentik Olaszország mintegy 8,7 millió házisertésére – és az ország húsiparára nézve.

Hogy az ügy mennyire komoly, azt jól jelzi egy tavaly szeptemberi esemény. Akkor Lombardia tartomány északi részén ütötte fel a fejét sertéspestis, a hatóságok így 34 ezer házisertés leölését voltak kénytelenek elrendelni. Félni jobb, mint megijedni alapon azonban az elmúlt két évben több ország is korlátozta az olasz sertéshús importját – legutóbb Kanada volt az, amely betiltotta a pármai hústermékek bevitelét az országba.

Végtelen háború

A kormány már jóvá is hagyta a katonák bevetését a Vaddisznó hadműveletben. Indoklása szerint a sertéspestis nemcsak magukat a sertéstelepeket veszélyezteti, de azokból kiindulva az egész ellátási láncot is, így határozottan és keményen avatkozik közbe egy olyan egészségügyi probléma leküzdésére, amely gazdasági problémából pillanatok alatt társadalmivá nőheti ki magát.

A környezetvédők természetesen azonnal betámadták a rendeletet, ám egyáltalán nem a vaddisznók életéért aggódtak, inkább a kormány munkáját kezdték ekézni, populistának titulálva a fegyveres erők bevetését. Az elsődleges gondjuk az volt, hogy a vaddisznóra vadászó katonák látványa bizonytalanságot és félelmet kelt majd a lakosságban, főleg a városok környékén, ahol végképp nem megszokott, hogy a hadsereg lövöldözni kezd.

A másik kifogásuk ennél könnyebben értelmezhető: mint mondták, Olaszországban olyan kaotikusak a szemétlerakásra, -tárolásra és -szállításra vonatkozó szabályok, hogy az alkalmazkodóképességükről híres vaddisznókat lehetetlen lesz megállítani az utcákon és a peremkerületekben felhalmozódott hulladék miatt. Vagyis – mint mondják – először a szeméthelyzetet kellene rendezni, az ugyanis más megoldásokat is kínálhatna a hadsereg bevetésén kívül a vaddisznók által okozott káosz kezelésére. Meloni minderre csak legyint. Kifutottak az időből, a vadászat elkezdődik.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn