Durván megugrott a tisztán elektromos járművek száma Magyarországon

Szerző: | 2024. május. 13. | Hazai, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Hétszer több lett 2020 elejéhez képest, április végére pedig átlépte a 96 ezret is. A jövő a zöldenergiáé.

A zöld rendszámmal hazánkban forgalomba helyezett gépkocsik száma 2024. április végére meghaladta a 96 ezret – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A leginkább környezetkímélő, kizárólag elektromos hajtású járműveké mára több mint 55 ezerre nőtt. Az évtized elején még kevesebb mint 8 ezer volt belőlük, a klímabarát flotta növekedése bő négy esztendő alatt tehát több mint hétszeres.

Jön fel a tisztán elektromos

A hibridek rovására jelentősen megemelkedett a legtisztább kategória aránya. 2020 januárjában a teljes zöld rendszámos állomány mintegy 44 százalékát hajtotta kizárólag elektromos motor – mára a részesedésük 57 százalék feletti.

A tisztán elektromos gépkocsikból az idei év eleje óta közel 7 ezer állt forgalomba Magyarországon. E járműveknek tehát a 12 százaléka, majdnem minden nyolcadik 2024-ben jelent meg a hazai utakon.

A zöld rendszámos állomány bővülésében az elmúlt három hónap hozta minden idők legmagasabb adatait. A kizárólag elektromos járművek esetében az első 2024 márciusa, mostanáig az egyetlen 2 ezer darab feletti havi bővüléssel. Februárban a második legnagyobb, 1704 darabos volt a növekedés, az örökranglista bronzérmese pedig az idei április 1687 gépkocsival.

Az európai országok közül márciusban Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése.

Az elmúlt időszakban tapasztalt felfutás elsősorban a 30 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett vállalati e-autó támogatási programnak köszönhető. A hazai cégek járművenként akár 4 millió forint állami hozzájárulást kaphatnak tisztán elektromos személyautó vagy haszongépjármű beszerzéséhez. A pályázaton már több mint 3400 gépkocsi megvásárlásához igényeltek több mint 13 milliárd forint támogatást – írta a szaktárca.

***

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök és Vang Csuan-fu, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a kínai BYD alapító elnöke a BYD autógyárban, a dél-kínai Sencsenben, 2023. október 19-én
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn