Mennyi pénzt lehet elcsalni Vietnámban? – Fintech Világa 

Szerző: | 2024. május. 13. | Hazai, Világgazdaság

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a Fintech.hu két legolvasottabb, pénzügyi botrányokat feldolgozó cikkéről beszélgetnek.

Truong My Lan, milliárdos ingatlanmágnás 11 éven át szó szerint kifosztotta Vietnám egyik legnagyobb bankját, a Saigon Bankot. Bár az ázsiai országban egy magánszemélynek maximum 5 százalékos tulajdonrésze lehet egy bankban, Truong együttműködő partnerekkel segítségével és inaktív vállalatokon keresztül közvetetten a hitelintézet 90 százalékát birtokolta. 

A bankot irányítva 44 milliárd dollár hitelt adott saját vállalkozásainak ingatlanvásárlások finanszírozására.  

A hitelek összértéke meghaladja Vietnám 2022-es nominális GDP-jének 10 százalékát, ami megközelítőleg Magyarország éves GDP-jének a 25 százaléka.  

A pénzügyi csalásra egy alapos vizsgálat után derült fény, amelynek következtében Truongot halálra ítélték. 

Nem csak Vietnámban kell tartani azonban a csalásoktól. A Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser adatai alapján világszerte több mint 1000 milliárd dollártól fosztják meg az embereket különböző csalásokkal. A Revolut egy új jelentésében arról számolt be, hogy 2023-ban 475 millió font értékű csalást tudott megelőzni a mesterségesintelligencia-alapú rendszerével. 

A Revolut a csalásokat két típusra bontja: engedély nélküliek és engedélyezettek. Előbbi esetében a bűnözők az áldozat tudta nélkül jutnak be a számlára, utóbbinál pedig az áldozatot rászedve veszik rá a fizetési jóváhagyásra. A jelentésből kiderült, hogy  

az engedély nélküli megoldások a gyakoribbak. A csalások 62 százaléka sorolható ebbe a kategóriába nemzetközi szinten és Magyarországon is. 

A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn