Újabb két minisztert tett lapátra Zelenszkij

Szerző: | 2024. május. 13. | Háború

Az ukrán elnök csendben kormányátalakítást hajt végre. Az agrárminiszterrel együtt most az infrastruktúráért felelős tárcavezetőt is kirúgta.

Hivatalosan nem indokolták, miért menesztették a napokban Olekszandr Kubrakovot, Ukrajna infrastruktúráért felelős miniszterét, akit még a háború előtt, 2021-ben neveztek ki. A háttérben Zelenszkij kormányátalakítási tervei állnak, amely rossznyelvek szerint immár nem csak egyes vezetők szakmai kompetenciájának megkérdőjelezése és a korrupcióellenes küzdelem jegyében zajlik, hanem az elnök iránti feltétlen lojalitás hiánya miatt is.

Kubrakov leváltását elsöprő többséggel, 272 igennel a 35 tartózkodás ellenében szavazták meg, egyben széttrancsírozták a minisztériumát is: a tárca innentől kezdve különálló egységenként folytatja működését, amelyek közül az egyik kizárólag az infrastruktúrával, míg a másik a regionális fejlesztésekkel foglalkozik majd.

Mindig a pénz

Míg a nyolc hónappal ezelőtt menesztett Olekszij Reznyikov védelmi miniszter kirúgása mögött egyértelműen korrupciós szálak húzódtak, ahogyan a Kubrakovval egy időben lapátra tett Mikola Szolszkij agrárminiszterében is (ő magáncégen keresztül kezdett földvásárlásba a lehető legnyomottabb áron, le is tartóztatták, most 2 millió dolláros óvadékért szabadlábon védekezhet), az infrastrukturális tárca vezetője esetében a jelek szerint mindössze annyi történt, hogy Zelenszkijnek személyes problémái támadtak vele.

Kubrakov egyébként társelnöke volt annak a G7-es testületnek, amely az Ukrajnának küldött segélyekért felelős csoportot koordinálta, de ő volt az is, akit infrastrukturális miniszterré és a háború utáni ország újjáépítésének fő irányítójává neveztek ki. (A volt tárcavezető szerint az ország újjáépítése 10 évig fog tartani, amennyiben a Nyugat biztosítja a bőséges forrásokat hozzá.) Menesztésével egy időben olyan vélemények is elhangzottak, hogy egy háború utáni jövőben ezt a feladatát még elláthatja, vagyis visszatérhet a politikába vezető beosztásban. 

Maga Kubrakov a Facebookon reagált menesztésére. Mint írta, mindig készen állt a párbeszédre és az általa vezetett minisztérium munkájának részletes ismertetésére, ám megvédeni már nem volt lehetősége magát: a kirúgásáról döntő bizottság ülésére meg sem hívták, a miniszterelnök pedig egyáltalán nem tájékoztatta előzetesen a döntéséről.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn