Részben hazai befektetés egy kritikus ásványkincseket MI-vel kutató startupba 

Szerző: | 2024. május. 14. | Hazai, Innováció, Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Közel 1 millió dolláros, mintegy 360 millió forintos tőkebevonással zárta le friss befektetési körét a műholdakkal a zöldátálláshoz szükséges ásványok után kutató Beholder nevű ukrán–észt gyökerű innovatív startup projekt, a befektetők közt magyar érdekeltségű cég is van.

Az MI-alapú, kritikus ásványkincsek műholdas távérzékelésen alapuló feltárásában élenjáró ukrán startup finanszírozója az EU-s alapítású EIT InnoEnergy, a Rockstart Energy és a hazai tőzsdén is jegyzett STRT Holding Nyrt. A friss források bevonásával az innovatív kisvállalat felgyorsíthatja a kutatómunkáját, és a mesterségesintelligencia-eszközeire alapozva segítheti a zöldenergia-átmenethez szükséges kritikus nyersanyagok kitermelését. 

A Beholder a nagy koncentrációjú nyersanyaglelőhelyek előfordulási helyeit térképezi fel, és ezekről üzleti szolgáltatási platformként globális geológiai adatbázist működtet. Elsősorban az európai, afrikai és amerikai piacokra összpontosítanak, de a szolgáltatásuk globálisan is elérhető. 

Az újabb sikeres, lezárt befektetési kör megerősíti a technológiánkban rejlő potenciált és a Beholder pozícióját a nemzetközi nyersanyagpiacon. A mostani tőkebevonással készen állunk arra, hogy kulcsszerepet játsszunk a folyamatban lévő energiapiaci átalakulásban, biztosítva a kritikus nyersanyagok stabil ellátását” – fejtette ki Andrii Sevriukov, a társaság vezérigazgatója. 

A vállalatban új befektetőként megjelenő uniós alap, az EIT InnoEnergy szintén úgy látja, hogy  

az új nyersanyaglelőhelyek felkutatása alapvető fontosságú lesz az energetikai átmenet sikerében, az akkumulátorágazat értékláncának megerősítésében. 

Célunk az európai akkumulátorpiac hatékonyságának, függetlenségének folyamatos fejlesztése a nyersanyagellátási források diverzifikálásával, ezek uniós elérhetőségének növelésével. A Beholder csapatának megvan minden szükséges eszköze ahhoz, hogy globális sikereket érjen el ezen a területen” – emelte ki Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy közép-európai vezérigazgatója. 

Hozzátette, hogy a Beholder által kifejlesztett, a geofizikai, geokémiai, szerkezeti és távérzékelési adatok elemzésére szolgáló egyedülálló megoldásokat az energiapiacon világszerte elismerik. Ugyanakkor ki kell emelni azt is, hogy rendkívül költséges területről van szó. A Világbank számításai szerint a nettó nulla kibocsátás elérése érdekében 2050-ig 12 ezer milliárd dolláros ráfordítást igényel a kritikus nyersanyagokhoz való hozzáférések fejlesztése.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn