Hazánk Németország szoros gazdasági partnere 

Szerző: | 2024. május. 15. | Hazai, Világgazdaság

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációjának németországi látogatásakor az egyeztetések középpontjában elsősorban a magyar–német, illetve a magyar–bajor gazdasági együttműködésről, a gazdasági kilátásokról és az európai versenyképesség növeléséről esett szó.  

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tárgyalásokat folytatott Hubert Aiwanger bajor tartományi miniszterelnök-helyettessel, egyben gazdasági, regionális fejlesztési és energiaügyi miniszterrel, valamint Eric Beisswenger európai és nemzetközi ügyekért felelős tartományi miniszterrel.  

Nagy Márton megállapította, hogy  

Németország hazánk legnagyobb tőkebefektetője, a 100 milliárd eurót kitevő FDI-állományból 18,7 milliárdnyi köthető német vállalkozásokhoz. 

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormány mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik, és minden megalapozatlan állítással szemben Magyarország jogállam, ahol jogbiztonság, kiszámítható gazdasági és jogi környezet, valamint az egyik legversenyképesebb adókörnyezet várja a befektetőket. A hazai üzleti és vállalati környezet így jelentős előnyöket hordoz a hazánkban befektető cégek számára. Magyarországon megéri beruházni, hiszen a közvetlen tőkebefektetéseken elért profitráta hazánkban meghaladja a 9 százalékot, ami a világon a top 10 közé tartozik. Összességében tehát az sem véletlen, hogy az itt beruházó német cégek négyötöde újra hazánkat választaná befektetési célpontként.  

A német vállalkozásokkal töretlenül szoros és jó az együttműködés többek közt a járműipar, a kiskereskedelem, a telekommunikáció, valamint a hadiipar területén. 

A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a cementipari cégek esetében konfliktus alakult ki, tekintettel arra, hogy az érintett vállalkozások visszaéltek az erőfölényükkel. Emellett a nemzetközi kommunikációs térben eszkalálták a problémát, szélesebbnek és nagyobbnak feltüntetve azt, mint a valóság, ezzel rossz hírét keltve hazánknak. 

A tárgyaláson a felek leszögezték, hogy a német cégek több mint 220 ezer főt foglalkoztatnak Magyarországon, amelyből jelentős részesedése van az autógyártásnak. Németország hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere, ezen belül Bajorország a legmeghatározóbb, hiszen a két ország között lebonyolított külkereskedelem 26 százaléka a legnagyobb tartománnyal valósult meg. Bajorország a Németországba irányuló magyar exportban 35 százalékos részesedéssel az első, az importban, 16 százalékkal – Baden-Württemberg után – a második helyet foglalja el. E tartomány a befektetések tekintetében Észak-Rajna–Vesztfália és Baden-Württemberg után a harmadik, a német cégek magyarországi beruházásainak közel egyharmada (27 százalék) származik bajor vállalatoktól. 

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte továbbá, hogy  

Magyarország a sikeres európai és német gazdaságban érdekelt.  

A kormányzat a lehető legszorosabban működik együtt a német, illetve bajor vállalatokkal annak érdekében, hogy minél eredményesebbek legyenek Magyarországon, továbbá az itt megtermelt profitjuk minél nagyobb részét fektessék be újra hazánkban. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn