Hullámzik, de fokozatosan javulhat az építőipar teljesítménye 

Szerző: | 2024. május. 15. | Hazai

Továbbra is hullámzó az építőipar teljesítménye, de a beruházásoknak és a januári növekedésnek köszönhetően az elemzői várakozásoknál kedvezőbben alakultak a GDP-mutatók az első negyedévben. Az ágazat kilátásai fokozatosan javulnak, az ipari termelői árak növekedése azonban visszafoghatja a gyors kilábalást. 

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzőjének kommentárja

Továbbra is volatilis mozgást mutat az építőipar teljesítménye. Márciusban éves és havi alapon is csökkent az ágazat termelése 6,3, illetve 2,8 százalékkal. Az első negyedévet tekintve ugyanakkor, a januári jelentős növekedésnek köszönhetően,  

a tavalyi év utolsó három hónapjához képest az építőipar teljesítménye 4,5 százalékkal emelkedett, így pedig a beruházások is jelentős szerepet játszhattak az elemzői várakozásoknál kedvezőbb első negyedéves GDP-adatban.  

Az éves bázisú visszaesés hátterében teljes egészében az épületek építésének teljesítménye húzódott meg. Ez elsősorban a versenyszférához köthető, így itt a továbbra is a viszonylag magas kamatkörnyezet, valamint a külső kereslet alakulásához köthető bizonytalanság játszhatott szerepet. Az egyéb építmények építése ellenben, ha kismértékben is, de emelkedett éves alapon, 0,8 százalékkal. 

A szerződésállomány alakulása alapján fokozatosan javulnak az építőipar kilátásai.  

A megkötött új kontraktusok volumene márciusban 19,4 százalékkal nőtt a megelőző évi szintjéhez képest. Itt az épületek építését kell kiemelni a maga 50,2 százalékos növekedésével, igaz, ebben a tavalyi alacsony bázis is szerepet játszott. A hó végi szerződésállomány 3,7 százalékkal maradt el a megelőző évi szintjétől, ugyanakkor az új kontraktusok jelenlegi dinamikájának fennmaradása esetén áprilistól már bővülő szerződésállománnyal szembesülhetnek az építőipari vállalkozók. 

Az építőipar kilábalását viszont továbbra is az árak alakulása korlátozza. Az idei első negyedévben az építőipari termelői árak negyedéves alapon 2,4 százalékos emelkedést mutattak, amely közel egyenletes volt az építményfőcsoportok között, míg éves alapon 6,7 százalékkal lettek drágábbak. Vagyis a külső kereslet alakulása okozta bizonytalanság mellett a növekvő árak is elbizonytalaníthatják a fejlesztőket. 

További adatok 

2024 márciusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 10,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal nőtt, 
  • az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 18,6, az egyéb építmények építésében 24,2 százalékkal kisebb volt a termelés volumene, a legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 9,1 százalékkal bővült. 

2024 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest

  • az építőipari termelés volumene 2,3 százalékkal emelkedett. 

Építőipari termelői árak: 

  • Az építőipar ágazatain belül 2024. I. negyedévében az egyéb építmények építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben (7,3 és 7,1 százalékkal), míg az épületek építése vonatkozásában kevésbé (5,4 százalékkal) emelkedtek az árak 2023. I. negyedévéhez mérten. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn