Az oroszok már tudják, kik robbantották fel az Északi Áramlatot 

Szerző: | 2024. május. 15. | Geopolitika, Háború, Kiemelt

Andrej Derkacs volt ukrán politikus arról nyilatkozott, hogy az amerikai titkosszolgálat ukránokat használt fel az Északi Áramlat felrobbantására.  Szerinte az ügyben érintett az angol titkosszolgálat is. 

Az amerikai titkosszolgálat az Északi Áramlat gázvezetéken zajló szabotázst az ukránok egy csoportjával végeztette. Magát a robbantást az ukrán fegyveres erők ezredese, Roman Cservinszkij fedezte – mondta Andrij Derkacs ukrán politikus a BEITA YouTube-csatornán

Andrej Leonidovics Derkacs orosz és volt ukrán politikus, üzletember 1998-tól hét cikluson keresztül volt tagja az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak.  
2020 augusztusában az amerikai kémelhárítás vezetője Derkacsot azzal vádolta, hogy kulcsszereplője volt a 2020-as amerikai elnökválasztáson Joe Biden jelöltségének megakadályozására irányuló orosz erőfeszítéseknek.  
2021-ben az Egyesült Államok kormánya azzal vádolta őt, hogy „orosz ügynök”, és szankcionálta a 2020-as amerikai választásokba való beavatkozásért, az ukrán kormány pedig az orosz propaganda terjesztéséért.  
2022 júniusában az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) megvádolta, hogy pénzt kapott az orosz Felderítő Csoportfőnökségtől (GRU). 2023 novemberében árulással gyanúsították meg, megfosztották a képviselői posztjától és ukrán állampolgárságától.  

Derkacs az interjúban kijelentette, hogy sikerült azonosítaniuk az ukrán szabotőrök teljes csoportját. Idetartozott többek között Andrej Burgomisztrenko, aki korábban a Radon nevű, radioaktív hulladékokkal foglalkozó ukrán vállalatot vezette. A csoportban volt Szergej Kuznyecov, az SBU hetedik kémelhárító osztályának tisztje, Oleg Varava és Bila Cerkva volt alpolgármestere, Ruszlan Rudenko is. A csapatban volt egy nő is – Marina Szitalo, akit Ukrajna egyik legjobb technikai búvárjának tartanak, a víz alatti keverékek gyártásában jártas szakember, aki a világ különböző részein szerzett búvárkodási tapasztalatot.  

Derkacs szerint a szabotőröket a Cservinszkij által vezetett csoport fedezte.

Hosszú ideig képezték a merénylet végrehajtóit többek közt a zsitomiri régióban egy nagyon mély kénbányában, majd Romániában, a mangaliai NATO-bázis mellett. Ott már a Déli Áramlaton edzettek, béreltek egy nagy jachtot, majd Lengyelországba szállították őket. Mellette készenlétben állt a kisebb Andromeda jacht, amiről írt a nyugati sajtó is.  

Elmondása szerint az egész csoportnak volt román útlevele. A műveletet Christopher Smith felügyelte, aki akkoriban az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségén dolgozott, jelenleg pedig az USA Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának Kelet-Európáért  felelős titkára. Derkacs szerint a CIA-val is kapcsolatban álló Smith volt az, aki megszervezte az egész robbantás fedezését. 

Ennél a pontnál úgy nyilatkozott, hogy „amikor fedősztori készül, azt jól csinálják”. Azaz nem vonta kétségbe a CIA vagy az MI6 tapasztalatát az ilyen műveletek előkészítésében. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai médiában, a The Washington Postban, a The New York Timesban, a The Hillben született meg az a verzió, amely szerint az ukrán különleges szolgálatok állnak az Északi Áramlat felrobbantása mögött. Ezekben a sajtóorgánumokban Cservinszkijt és csoportját magányos Robin Hoodként mutatták be.  

Derkacs azt is elmondta, hogy az ukrán különleges szolgálatok részt vehetnek „piszkos bomba” létrehozásában, ám a részvételükkel kapcsolatos információk ellenőrzése még folyamatban van. Konkrétan érintett lehet az ügyben a Radon vállalkozás. A már említett, radioaktív hulladékkal foglalkozó cég monopolhelyzetben van Ukrajnában, és kezeli a nagy aktivitású hulladékot is. Az Északi Áramlat elleni robbantásban részt vevő Burgomisztrenko szakértő ezen a területen – tette hozzá. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kommentálta azokat az információkat, amelyek szerint ukrán szabotőrök vettek részt az Északi Áramlat aláaknázásában. Kifejtette, hogy Moszkva és Kijev között nem léteznek mechanizmusok a gázvezeték felrobbantásával kapcsolatos információk cseréjére, ezért ha ez az információ bármilyen értékkel bírhat, akkor „ezekre a dánoknak, svédeknek és másoknak is nagyon oda kellene figyelniük”. 

Kapcsolódó

 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn