A stratégiai partnerség Kína és Magyarország számára egyaránt gyümölcsöző 

Szerző: | 2024. május. 16. | Hazai, Technológia, Világgazdaság

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásához kapcsolódóan szervezte meg Csöcsiang (Zheijang) tartomány Kereskedelmi Minisztériuma a China (Zhejiang)–Hungary Economic & Trade Cooperation Exchange Conference rendezvényt, amely a többi eseményhez hasonlóan a magyar–kínai kapcsolatok további elmélyítését kívánja előmozdítani. 

A mintegy 180 résztvevő jelenlétével megrendezett konferencián magyar szervezeteknek, vállalkozásoknak is lehetősége nyílik ismertetni hazánk gazdasági, kereskedelmi és beruházási fejlődését, valamint megosztani az eddigi partnerségi tapasztalataikat. A közvetlenebb kapcsolatteremtés ösztönzése érdekében a kínai delegáció Csöcsiang tartományból negyven vállalkozás képviselőjét invitálta meg az eseményre, hogy kötetlenebb formában tudjanak kapcsolódni és a közös lehetőségeket felfedezni a magyar résztvevőkkel. 

2010-ben a kormány meghirdette a keleti nyitás politikáját, amely a keleti térség vezető országaival, köztük is első helyen Kínával kiépített politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok átfogó fejlesztését célozza.  

A konferencián Fábián Gergely államtitkár fejezte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezettségét a Kína és Magyarország közötti együttműködés fontossága iránt. Kiemelte, hogy a két ország közti kereskedelem értéke húsz év alatt 3 milliárdról 12 milliárd dollárra emelkedett, ennek révén Kína hazánk legfontosabb unión kívüli ereskedelmi partnerévé vált. 

Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre és partnerségre törekszik. 

Hazánk célja, hogy tovább erősítse a gazdaság találkozási pont szerepét, azaz Magyarországon kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve high-tech technológia. 

Hazánkban jelentős kínai beruházások vannak jelenleg is, amelyek főként az elektromos autózáshoz kapcsolódnak, így ezek döntően gépkocsi- és akkumulátorgyárak. Mivel az elektromos autózásé a jövő, az átállás megállíthatatlan és elkerülhetetlen – emelte ki az államtitkár. 

Magyarország a nemrég bemutatott versenyképességi stratégiájában Csöcsiang tartományhoz hasonlóan a felhőtechnológiában, a Big Datában, a mesterséges intelligenciában, az IoT-ben és az 5G-technológiában látja a jövő útját – tette hozzá Fábián Gergely. 

Az átfogó stratégiai partnerség új korszakot jelent országaink partnerkapcsolatában, és elősegíti mind Magyarország, mind pedig Kína fejlődését. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn