Valós megoldás egy valós problémára 

Szerző: | 2024. május. 17. | Hazai, Kiemelt, Társadalom

Május 15-én a Debreceni Egyetemen mutatta be György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos A középosztály forradalma – Meritokratikus stratégia a 21. századra című könyvét. A hallgatóság megtudhatta: azért olyan fontos a szóban forgó mű, mivel egy valós problémára ad kivitelezhető választ. 

Az egyetem Böszörményi úti campusán található Magházban a szerző Magyarország példáján keresztül mutatta be a középosztály megtámasztásának meritokratikus stratégiáját. György László a bemutatón elmondta, hogy a könyve azt a címet kapta, hogy a középosztály forradalma, azonban nevezhetnénk ezt a normalitás forradalmának is.

Hazánkban a középosztály a 2011 és 2021 közötti tíz évben több mint másfélszeresére bővült, vagyis érdemben sikerült megerősíteni a dolgozó, gyermeket nevelő és vállalkozó középosztályt, és ezen keresztül hozzájárulni a jóllét fenntartható növekedéséhez.  

A nyugati világban az elmúlt ötven évben a globalizáció hatására mindenhol sorvadtak a középosztályok. Ezt adatalapon többen alátámasztották már a világban, és most erre nincsenek Nyugaton olyan válaszok, mint amilyen Magyarország meritokratikus gazdaságpolitikája.   

A közgazdász kiemelte, hogy a középosztályt támogató érdemalapú gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseknek hála egyre nagyobb összeget tudunk átcsoportosítani a háztartások részére a GDP arányában, és a járadékvadászoktól vesszük el azt, amit máshová odaadunk.  

A Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára hangsúlyozta: a jóllét fenntartható növekedését a GDP nem jól méri, erről már régóta folyik a vita. Ezért a Makronóm Intézet kollégáival közösen kifejlesztettek egy olyan adatalapú és tudományos súlyozással működő indexet, amely a jóllét és a fenntarthatóság összes meghatározó dimenzióját magában foglalja. A hat pillér között szerepel a gazdasági fejlettség és növekedés, a pénzügyi, a környezeti, a társadalmi és a demográfiai fenntarthatóság, illetve figyelembe veszik a munka- és tudásalapúságot is. 

Megerősítették az eseményen, hogy

György László és a Makronóm Intézet kollégái a következő tanévtől Meritokratikus gazdaságpolitika címmel szabadon választható kurzust tartanak a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán.

Így azoknak, akik mélyebben is elmerülnének a témában, erre lehetőségük lesz ősztől. 

Az eredeti cikk megjelent a Debreceni Egyetem oldalán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn