Hol vannak az erősített védvonalak? Harkiv milliókat fizetett fiktív cégeknek 

Szerző: | 2024. május. 18. | Geopolitika, Háború, Kiemelt

A Mezsa Korrupcióellenes Központ vezetője, Martina Bohuszlavec egy jelentést írt az Ukrajnai Pravdában, amelyben feltette a kérdést: Most, amikor Harkivot támadják, hol is vannak az megerősített katonai védvonalak, az erődítések? A portál most, az orosz támadás alatt arról számol be, hogy az ukrajnai erődítmények építésére szánt dollármilliókat strómanok fedőcégeinek utalták.  

Valószínűleg több százmillió hrivnyát lophattak el erődítések építése során Harkiv régióban, ahol az oroszok jelenleg aktívan nyomulnak előre. E védelmi vonalak építésére több millió dolláros szerződéseket kötöttek. Összesen 7 milliárd hrivnyát költöttek erre, és ennek jelentős részét a Harkivi Regionális Katonai Igazgatóság (Harkiv OVA) strómanok, vagy ahogy Bohuszlavec fogalmaz, avatárok fedőcégeinek utalták (egy hrivnya jelenleg 9 forint). 

A cikk akkor jelent meg, amikor már a BBC is beszámolt arról, hogy az egyik Harkivban tartózkodó ukrán parancsnok azt mondta, egész egyszerűen hiányzik az első védelmi vonal az ország északi régiójában történt tömeges „árulás” során. Denisz Jaroszlavszkij, a régió egyik parancsnoka, aki az ukrán különleges felderítő egységet irányítja, a következőket mondta a hírügynökségnek: „Nem volt első védelmi vonal. Láttuk, ahogy az oroszok csak úgy besétáltak, és semmilyen aláaknázott mező nem gátolta őket”. 

A BBC-nek elmondta, hogy az ukrán kormány tisztviselői azt állították, aknákat telepítettek első védelmi vonalként, hatalmas összegeket költve rá. „Vagy hanyagság volt, vagy korrupció. Ez nem hiba, ez árulás!” – mondta, majd hozzátette:

Amikor 2022-ben visszavettük ezt a területet, emberek ezreit vesztettük el. Az életünket kockáztattuk, és most, mert valaki nem épített erődítményeket, megint embereket veszítünk!”  

Márciusban az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO) is arról számolt be, hogy a háború alatt nem volt megfelelő a felügyelet az Ukrajnának szánt pénzeszközökkel kapcsolatban. A GAO márciusi jelentésében megállapította, hogy a védelmi minisztérium nem képes felügyelni a háborúba küldött forrásokat.   

Bohuszlavecék antikorrupciós központja elsősorban az erődítéseknek szánt fa szállítását mutatta be.

Vizsgálódásuk szerint az állami hivatalok közvetlenül kötöttek szerződést ezekre fiktív cégekkel, közbeszerzés nélkül.

Ezek között volt több újonnan alakult társaság, amely a bejegyzése után rövidesen milliókat kezdett keresni, versenytárgyalás nélkül. 

Bemutat pár vállalatot, amellyel a Harkivi Regionális Katonai Igazgatóság (Harkiv OVA) védelmi beszerzési osztálya 270 millió hrivnyás szerződést kötött. Furamód névtelen cégeket választottak, ráadásul ezek tulajdonosai nem hasonlítottak sikeres üzletemberekre vagy üzletasszonyokra. Több tucat bírósági ügy terhelte őket – whiskylopástól a családon belüli erőszakig –, néhányukat megfosztották szülői felügyeleti jogaiktól vagy végrehajtási eljárást indítottak ellenük… 

Sőt, úgy tűnik, ezek az emberek nem is tudták, hogy milliomosok, hiszen továbbra is műszakban dolgoztak a földeken vagy a gyárakban. 

Nyilvánvaló lett Bohuszlavecék számára, hogy olyan embereket kerestek, akik nem gazdagok, és számos bírósági eljárás vagy adósság van a nyakukon. Némelyikük még rokonságban is állt egymással.   

Például az egyikük bejegyezte az új vállalkozását, majd három hónapon belül már szerződéseket kötöttek vele több millió hrivnya értékű fa szállítására. A fura az, hogy pont ekkor indult ellene eljárás, mivel ellopott egy üveg Jack Daniel’st egy üzletből, és nem fizette be a rendőrségnek az ezért kiszabott bírságot.  

Sikeres „üzletasszonyokat” is bemutatnak a Dnyipropetrovszk régióból. Az egyiknek a cégét 2023 júniusában jegyezték be, azóta négy ügyvezetőt cserélt, ami szintén utal a vállalkozás fiktív voltára. A tulajdonos ellen öt végrehajtási eljárás folyt, ráadásul részegen bántalmazta az édesanyját. Jelenleg a dnyiproi kohászati üzemben dolgozik, jól rejti tehát véka alá, hogy 9 hónap alatt 116 millió hrivnyát keresett a megrendeléseken.  

Egy másik üzletasszonyon keresztül 52 millió hrivnyát folyattak át. Neki is van egy csomó bírósági ügye, megvonták a szülői felügyeleti jogait, ittas állapotban tartózkodott nyilvános helyen, a férje ellen pedig családon belüli erőszakot követett el. Mint megtudták, most napszámban dolgozik a földeken. 

Az különösen érdekes, hogy jelenleg mindkét nő vállalatában ugyanaz az ügyvezető. 

Összességében tehát egy jellemzően frissen alapított 30 cégből álló, széles tevékenységi körű hálózatot tártak fel, amelyben összefolynak a tulajdonosok és az ügyvezetők. Egy dolog közös bennük: mindannyian részesültek a védelmi beszerzésekből.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn