A német és a svéd kormány is ellenzi az extravámok kivetését a kínai elektromos autókra 

Szerző: | 2024. május. 20. | Geopolitika, Technológia, Világgazdaság

Olaf Scholz német kancellár és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök óva intett az Európában a kínai elektromos járművekre kivetendő extravámoktól, miután Washington bejelentette, hogy jelentősen megemeli azokat.

Olaf Scholz kancellár és Ulf Kristersson miniszterelnök fenntartásait fejezte ki a kínai elektromos járművekre kivetett esetleges európai vámokkal kapcsolatban, amikor múlt kedden egy stockholmi sajtótájékoztatón arról kérdezték őket, támogatják-e, hogy az EU is kövesse a példát. 

Május 14-én az Egyesült Államok a 301. szakasz szerinti meglévő vámok mellett új illetékeket jelentett be a Kínából származó különféle importtermékekre, köztük az elektromos járművekre. A kiegészítő illetékkel a kínai EV-importra kivetett vámok az idén 100 százalékra emelkednek. A lépés illeszkedik az Európai Bizottság tavaly októberben elindított szubvencióellenes vizsgálatához a Kínából származó elektromos járművek behozatalával kapcsolatban, amely hasonló céllal jött létre. Jelenleg az EB mintavételezést folytat a távol-keleti vállalatok körében, és a vizsgálati eredmények alapján dönt majd arról, hogy további vámokat vet-e ki a kínai elektromos járművekre. 

Scholz egyértelműen kifejtette, hogy ellenzi ezt. Amikor május 14-én Svédországban járt, azt mondta, hogy nem akarja megjósolni az Európai Bizottság döntését, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy  

a további vámok kivetésével az EU önmagát is büntetné, mivel jelenleg az európai márkájú elektromos autók közel felét Kínában gyártják és értékesítik. 

„A távol-keleti országból származó elektromosautó-import 50 százaléka olyan nyugati márkáktól származik, amelyek ott gyártanak gépkocsikat, és ebben a tekintetben ez talán egy különbség Észak-Amerikához képest. Mindkét oldalról folyik a csere. Az európai és még néhány észak-amerikai gyártó is sikeres a kínai piacon, és ezt figyelembe kell vennünk” – mondta Scholz, hangsúlyozva a Nyugat és Kína közötti kereskedelem fontosságát. 

„Ami az importvámokat illeti, úgy gondolom, hogy mi (Svédország és Németország) lényegében egyetértünk abban, hogy rossz ötlet elkezdeni a globális kereskedelem lebontását” – mondta Kristersson.  

Egy szélesebb körű kereskedelmi háború, ahol egymás termékeit állítjuk le, elviekben nem jelent jövőt az olyan nagy iparosodott országok számára, mint Németország és Svédország.” 

Ezt igazolják az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség statisztikái is, amelyek szerint az EU-ban tavaly eladott tisztán elektromos autók mintegy 20 százaléka, azaz 300 ezer darab Kínában készült. Több mint felük nyugati gépkocsigyártóktól, például a Teslától, a Daciától és a BMW-től származik, amelyek a távol-keleti országban gyártják őket exportra. 

Dirk Jandura, a Német Nagykereskedelmi, Külkereskedelmi és Szolgáltatóipari Szövetség elnöke május 15-én arra figyelmeztetett, hogy  

ha Európa követi az Egyesült Államokat a kínai termékekre vonatkozó vámok kivetésében, akkor a fogyasztóknak és a vállalatoknak magasabb költségekkel kell szembenézniük.  

Például a német gépjárműipar most Kínából importált alkatrészekre és elektromos modellekre támaszkodik. 

A nagy német autógyártók is ellenzik a lehetséges vámemeléseket 

„A politikusok most kereskedelmi korlátozásokat követelnek a kínai autógyártókkal szemben. Ez abszurditás” – mondta Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német médiumnak múlt kedden. 

Az elektromos autók exportjának korlátozására vonatkozó javaslatok a politika rövidlátására mutatnak, mivel azt kockáztatják, hogy a kereskedelmi partner részéről ellenintézkedéseket vonnak maguk után, ami az európai elektromos autókhoz szükséges alapvető nyersanyagok nehezebb elérhetőségéhez vezet – mondta. 

A vezérigazgató figyelmeztetett, hogy az európai gépkocsigyártóknak tartózkodniuk kell attól, hogy megismételjék a korábbi hibáikat az autóiparban. 

„Az európai piac korábban a japánok olcsó kocsikkal való elárasztásától tartott, majd a koreaiaktól. Most pedig a kínaiaktól” – mondta, hangsúlyozva, hogy az európai piacot nem „árasztják el” az olcsó kínai elektromos autók, amelyek részesedése Németországban mindössze 0,8 százalékos. 

Zipse óva intett a felszínes statisztikáktól.  

Tavaly az európai elektromos gépjárművek mintegy 20 százalékát Kínából importálták, miközben „több mint a fele egyáltalán nem kínai cégektől származott.” 

A távol-keleti EV-kkel kapcsolatos uniós szubvencióellenes vizsgálatot illetően Hildegard Müller, a német autóipari szövetség elnöke elmondta, hogy az újabb illetékek és akadályok nem jelentik a helyes utat. 

„Úgy gondoljuk, hogy az új vámok kiépítése és a kölcsönös protekcionizmusba való csúszás rossz út. Inkább beszélnünk kell egymással, hogy mindkét ország vállalatai számára egyformán lehetővé váljon a kölcsönös közeledés úgy az ottani termelés, mint az ottani értékesítés tekintetében” – tette hozzá. 

(Források: Reuters; english.news.cn; Table China)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn