Német pénzügyminiszter: pénz nincs – és nem is lesz

Szerző: | 2024. május. 20. | Kiemelt, Világgazdaság

Christian Lindner szerint a belátható jövőben a kormánynak semmilyen pénzügyi mozgástere nem lesz, így az egyes minisztériumok le is állhatnak az irreális kívánságlisták körmölésével.

Összességében – szövetségi, állami és önkormányzati szinten – 21,9 milliárd euróval kevesebb adóbevétel fog becsorogni a központi kasszákba jövőre, mint azt ősszel feltételezték. A német pénzügyi tárca tájékoztatása szerint 2025-ben az állam mindössze 995,2 milliárd eurót fog beszedni, ami jelentősen leszűkíti a kormány pénzügyi lehetőségeit. Christian Lindner pénzügyminiszter ingerülten úgy fogalmazott: „Ezt mantráztam folyamatosan a politikai kívánságlistákkal kapcsolatban. Most itt van feketén-fehéren: a belátható jövőben nem lesz pénzügyi mozgásterünk”.

Nem kívánságműsor

A dolgok pedig nemigen fognak javulni az azt követő esztendőkben sem. A becsült bevételkiesés a 2028-ig tartó időszakban 80,7 milliárd euróra rúg majd – a pénzügyminisztérium prognózisa szerint évente átlagosan 16 milliárdos hiánnyal kell számolni a területen.

Lindner szerint búcsút kell mondani az irreális anyagi elvárásoknak, és folytatni szükséges a szigorú költségvetési politikát, a lehető legnagyobb fegyelemmel. „A pénzügyi kihívások a következő években egyre nőnek. Ha most nem teszünk ellenintézkedéseket, a helyzet csak romlani fog. A kihívásokat nem tudjuk újabb és újabb hitelfelvételekkel kezelni. A fordulathoz növekedésre van szükségünk, hogy elérjük a stabil államháztartást” – mondta a tárcavezető.

Lindner okkal háborog:

szövetségi szinten 11 milliárd eurós adóbevétel-kieséssel számol, amely káoszba vezetheti a jövő évi költségvetésről szóló, elméletileg két héten belül lezárandó, eleve pattanásig feszült hangulatú tárgyalásokat a kormánykoalíción belül.

Több minisztérium hallani sem akar Lindner szigorú fiskális politikájáról, élesen bírálja a pénzügyminiszter elképzeléseit, miközben ragaszkodik saját büdzséjének növeléséhez – ezt azonban Lindner egyre makacsabbul utasítja vissza, mondván: az adóbevételek drasztikus csökkenése miatt nem lesz keret a további kiadásokra.

Azt, hogy a korábbi becslésekhez képest sokkal aggasztóbb a helyzet, Lindner a folyamatosan romló gazdasági megítéléssel indokolta, a fellendülés ugyanis a tavaly októberi várakozásokhoz képest egyáltalán nem indult be. Németországban idén mindössze 0,3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál a kormány, de a jövő évet tekintve sem veti szét az optimizmus: 2025-re már 1 százalékos bővülésnek is örülne a Scholz-kabinet.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn