Erős élelmiszeripar nélkül nincs erős szuverenitás 

Szerző: | 2024. május. 21. | Hazai

Magyarország szuverenitásának növeléséhez meg kell erősíteni a magyar gazdaság kulcsterületeit, köztük a magyar élelmiszeripart is – jelentette ki Varga Mihály a Szatmári Cégcsoport új malomüzemének alapkőletételén, Karcagon. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság idén és jövőre is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet, ezt az Európai Bizottság előrejelzése is alátámasztja.  

A sikeres 2010-es évek után ma négy rendkívül nehéz esztendőn vagyunk túl, a magyar gazdaság azonban helytállt, idén éves szinten 2,5 százalék körüli bővülést érhetünk el – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a háború és a romló nemzetközi környezet ellenére a 4,7 millió munkahelyet mindvégig megőriztük, az inflációt sikeresen letörtük, a reálbéreket növekedési pályára állítottuk. Az idei feladat az egyensúly helyreállítása és a gazdasági növekedés beindítása. Mint mondta: ma már a nemzetközi előrejelzések is optimisták Magyarországot illetően, továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat mindhárom nagy hitelminősítő.  

Az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa szerint Magyarország érheti el az idén a hetedik, 2025-ben pedig a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést az uniós országok között.  

Varga Mihály arra is kitért, hogy ma az európai folyamatok már nem a nyugalom, a béke és a jólét felé, hanem a sodródás, a kiszolgáltatottság és az önfeladás felé mutatnak. Ebben a környezetben kell helytállnunk és szuverén országnak maradnunk – tette hozzá kiemelve: a magyar kormány azért dolgozik, hogy a háború helyett ismét az építkezés, a fejlődés, az előrelépés legyen a meghatározó elem. A miniszter rámutatott: a magyar élelmiszeripar fejlődését szolgálja a Szatmári Cégcsoport most elinduló 1,5 milliárd forint összértékű beruházása is, amely a kormány támogatásával valósul meg. A fejlesztés keretében több mint 2500 négyzetméteren épül új hántolóüzem és terménytároló, az emellett megépülő napelempark a vállalat biztonságos működését segíti.  

A megépülő új gyártókapacitás olyan speciális gabonatermékeket is képes lesz előállítani, amelyek korábban hiányoztak a termékpalettáról. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn