Meddig tartható fenn a kínai gazdasági modell? 

Szerző: | 2024. május. 21. | Világgazdaság

Peking exportvezérelt növekedését egyre jobban veszélyeztetik a fokozódó kereskedelmi feszültségek. A kínai modell döntően az ipari termelésre támaszkodik, miközben a kiskereskedelem gyengélkedik. Meddig tartható fenn ez a kettősség? 

Kína gazdasági fellendülése még inkább a feldolgozóipar felé tolódott, ami sebezhetőbbé teszi a kereskedelmi korlátokkal szemben, és rávilágít a hazai kereslet megerősítésére tett új kísérlet tétjére – írja a Bloomberg

A fogyasztói kiadások növekedése váratlanul 2,3 százalékra mérséklődött áprilisban, ami 2022 óta a leglassabb ütem, míg az ipari termelés a vártnál gyorsabban, 6,7 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest – közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal. 

Az ázsiai ország kiegyensúlyozatlan fellendülését az export és a feldolgozóipar javulása vezette, amelyet az Egyesült Államokkal és Európával szembeni növekvő kereskedelmi feszültségek hátráltathatnak. Eközben az ingatlanszektor mindenütt romlott. Peking új terveket jelentett be ennek megerősítésére, enyhítve a hitelfelvevőkre vonatkozó szabályokat és állami forrásokat ígérve a lakásvásárlásra. 

A kereskedelmi súrlódások nagyon problematikussá teszik ennek az exportvezérelt fellendülési modellnek a fenntarthatóságát – mondta Ding Shuang, a Standard Chartered Plc. vezető közgazdásza. – Végső soron Kínának a belső keresletet kell fellendítenie.” 

Az, hogy a Kommunista Párt a kínai újenergia-ágazatok felfuttatására összpontosít, az USA és az Európai Unió részéről rosszallást váltott ki, miszerint az olcsó áruk áradata veszélyezteti a munkahelyeket a hazai piacokon. A Biden-adminisztráció 100 százalékos vámot vetett ki az elektromos járművekre és más exportcikkekre, amelyeket Peking a növekedés új motorjának tekint. 

Miközben az elhúzódó ingatlanválság nyomasztja a hangulatot, Hszi Csin-ping elnök kormánya további támogatást jelzett a kereslet fellendítése érdekében. 

A központi bank pénteken megszüntette a jelzáloghitel-kamatlábak alsó határát és csökkentette az egyéni lakásvásárlók minimális előleghányadát.  

A kormány egy olyan tervet is fontolgat, amely szerint a helyi hatóságok több millió eladatlan ingatlant vásárolnának fel. 

Eközben Peking pénteken megkezdte az ezermilliárd jüan értékű, ultrahosszú lejáratú különleges államkötvények értékesítését, amelyekből a növekedés szempontjából kritikus infrastrukturális kiadásokat lehet finanszírozni. Ez felerősítette a várakozásokat a monetáris lazításról, hogy a bankok megvásárolhassák a kötvényeket. 

Kína feldolgozóipara, amelyet a robusztus külföldi kereslet és a kedvező kormányzati politika támogatott, idén az ország fellendülésének motorja volt. Az export áprilisban ismét növekedett. A fogyasztói árak azonban továbbra is lassúak maradtak, és a hitelállomány 2005 óta először csökkent. 

A legnagyobb tanulságom az, hogy Kínában kétsebességes fellendülés zajlik 

– mondta Larry Hu, a Macquarie Group Ltd. kínai gazdasági vezetője. Szerinte a vegyes adatok arra sarkallhatják a kormányt, hogy növelje az árrés támogatását, de nem vezetnek nagyobb elmozduláshoz. 

Liu Aihua, az NBS szóvivője a lassuló mutatókat bázis- és szezonális hatásoknak tulajdonította. „Az új növekedési hajtóerők fenntartják a gyors bővülést, és a gazdaság folytatta a fellendülő és javuló tendenciát” – mondta. 

A statisztikai hiavatal azonban az előttük álló kihívások között említette az „egyre összetettebb, zordabb és bizonytalanabb” külső környezetet is, és a meglévő makrogazdasági politikák mielőbbi végrehajtására szólított fel. 

A fogyasztás gyenge növekedése okot adhat Pekingnek arra, hogy felgyorsítsa azt a tervet, amely arra ösztönzi a vállalatokat és a háztartásokat, hogy korszerűsítsék a gépeiket és a berendezéseiket. A hatóságok a múlt hónap végén kezdték meg a szerény támogatások bevezetését a városokban, többek között az autóvásárlások finanszírozásának elősegítésére. 

A fogyasztási cikkekre vonatkozó új a régiért program hatása még nem érvényesül” – mondta Bruce Pang, a Jones Lang LaSalle Inc. vezető Kína-közgazdásza, hozzátéve, hogy a bizonytalan gazdasági kilátások visszatarthatják a költekezést. 

 Általánosságban elmondható, hogy a fogyasztók várakozásai még nem változtak meg. 

Az autóeladások jelentették az egyik legnagyobb fékezőerőt a kiadásokra, ezek ugyanis 5,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ami az elmúlt közel két esztendő legnagyobb egyhavi visszaesése. A kínai gépkocsigyártók árháborút folytatnak, ami a vásárlások elhalasztására ösztönözheti a fogyasztókat. 

Egyes közgazdászok szerint a fogyasztói hangulat javítását célzó kormányzati intézkedések sikere attól függ, hogy meg tudják-e állítani az ingatlanpiaci visszaesést és stabilizálni az ingatlanárakkal kapcsolatos várakozásokat. 

Jacqueline Rong, a BNP Paribas SA. vezető kínai közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy az eladatlan lakások kormányzati felvásárlásának a mértéke korlátozott lehet, tekintettel az egyes városokban jelenleg zajló kísérleti programokra. Azt is mondta, hogy a hatóságok nem biztos, hogy nagyobb ingatlanokat tudnak átvenni, mivel a program a szociális lakásokra irányul. 

„Úgy érzem, a befektetőknek nem szabad túl nagy reményeket fűzniük a kormány intézkedéseihez” – mondta Rong. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: pexels

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn