Magyarország vezető szerepben az elektromos energiatárolók gyártása és szabályozása terén 

Szerző: | 2024. május. 24. | Hazai, Technológia, Zöldenergia

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett „European Battery Day” ülésén, ahol a felek az európai energiatároló-ökoszisztémáről és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményekről tárgyaltak. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi elektromos tárolókhoz kapcsolódó cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket. 

Nagy Márton az ülésen hangsúlyozta, hogy az elektromos közlekedésé a jövő. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az elektromos autózás térnyerésének felgyorsítása és a használt elektromos autók piacképességének növelése érdekében az energiatároló rendszerek tekintetében három nagy kihívás azonosítható, amelyekre már rövid távon megoldást kell találni. 

Egyrészt  

egységes és mindenki által elfogadott szabványokat szükséges kialakítani  

a tárolórendszerek bevizsgálása területén annak érdekében, hogy pontosan meghatározható lehessen azok állapota és piaci értéke. 

Másrészt az elektromos autók élettartamának növelése érdekében  

segíteni kell az energiatárolók egyes moduljainak vagy egészének cseréjét,  

ezzel is hozzájárulva a használt közlekedési eszközök piacképességéhez. 

Harmadrészt, szem előtt tartva a fenntarthatóságot,  

megoldást kell találni és támogatni szükséges az elektromos tárolórendszerek újrahasznosítását vagy feldolgozását, illetve az erre irányuló fejlesztéseket és beruházásokat. 

Mindezek mellett a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy míg számos ország – különösen az Egyesült Államok és Kína – jelentős beruházásokat hajt végre és támogatási intézkedéseket vezet be az innováció és a termelési képességeik megerősítése érdekében, Európa jelenleg a legfontosabb zöldtechnológiákat – az elektromos autók, a tárolóegységek, a napelemmodulok és az üzemanyagcellák – zömében importálja. 

A tárcavezető kihangsúlyozta, hogy  

Hazánk időben lépett ezen a területen azáltal, hogy a magyar gazdaság a nyugati és keleti tőke, illetve technológia találkozási pontja,  

hol a hagyományosan kiemelkedő német autógyártás és a technológiai fejlettség tekintetében kimagasló kínai és koreai energiatárológyártás összekapcsolódik. Ennek eredményeképpen Magyarország már ma is élen jár a high-tech elektromosenergia-tároló rendszerek gyártásában, hiszen GDP arányos exportja ezen termékek és alkatrészeik terén már ma is meghaladja az 5 százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között. A high-tech energiatárolók gyártása a következő években több mint 6.300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat hazánkba, így Magyarország a világ 4. legnagyobb hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után az elektromos energiatárolók terén. Hazánk gyártási kapacitása elérheti a 250 GWh-t, amely az európai szükséglet 35 százalékát szolgálhatja ki. 

Nagy Márton kiemelte, hogy  

az Európai Uniónak is az önellátásra kell törekednie a zöldtechnológiák terén,  

ezt azonban nem büntetővámokkal és protekcionizmussal kell elérni – amelyet hazánk és az európai autóipar jelentős képviselői is elutasítanak – hanem a versenyképesség jelentős növelésével. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: © Solar Promotion GmbH/ees-europe.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn