Egyetlen ábrán az IMF legnagyobb adósai

Szerző: | 2024. május. 25. | Világgazdaság

A Nemzetközi Valutaalap összesített adatai szerint Argentína 32 milliárd dolláros adósságot halmozott fel. A tízes listán mindössze egy európai ország van: Ukrajna.

A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) 1944-ben alapították a nemzetközi pénzügyi együttműködés elősegítése és a globális GDP növelése érdekében. És természetesen azért, hogy kölcsönt tudjon nyújtani a fizetési mérleg tekintetében rosszul teljesítő, gazdasági válsággal küzdő, gyenge valutával rendelkező vagy a strukturális reformokat külső segítség nélkül végrehajtani képtelen országoknak.

A Visual Capitalist a Nemzetközi Valutaalap 2024. április végi adatai alapján készítette el infografikáját, amely az IMF felé a tíz legjobban eladósodott országot jeleníti meg a hitel és az éves GDP-jük összegével, illetve azzal az adattal, hogy mekkora résznek felel meg az adósság a nemzeti össztermékből.

Argentína toronymagasan vezeti a mezőnyt. Az országnak 32 milliárd dollárnyi IMF-hitele van, ami a GDP 5,3 százaléka. Nem véletlen: az elmúlt hatvan évben húsz alkalommal kérték a valutaalap segítségét. A második helyen Egyiptom áll 11 milliárd dolláros adóssággal, ez 3,1 százalékos GDP-szeletnek felel meg.

Visual Capitalist
Visual Capitalist

A végösszeg: 111 milliárd

A 10 legeladósodottabb ország közül öt Afrikában, míg három Dél-Amerikában található. Egyetlen európaiként Ukrajna képviselteti magát, igaz, a kijevi hitelek már a harmadik helyre repítették az adósságlistán. Az ország a háború kitörése óta gyakorlatilag teljes egészében a külföldi támogatásokra támaszkodik az állam fenntartásában. A segélyek mellett ezt hitelekből (is) igyekszik folytatni: 9 milliárd dollárral tartozik az IMF-nek, amely a becsült GDP-jének a 4,7 százaléka.

A listán még Pakisztán, Ecuador, Kolumbia, Angola, Kenya, Ghána és Elefántcsontpart kapott helyet, az első tíz ország az IMF-hitelek 69 százalékáért felel. Pedig tízszer ennyien vannak az adósok: csaknem 100 ország tartozik a Nemzetközi Valutaalapnak, az összesített adósságuk pedig eléri a 111 milliárd dollárt.

***

Fotó: Demonstráció az IMF ellen Buenos Aires utcáin, 2020. február 13-án.
Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn