Olasz kokaincsempészek, román betörők, ukrán és orosz kiberbandák, francia stricik – így áll össze Európa szervezett bűnözése 

Szerző: | 2024. május. 25. | Geopolitika, Társadalom

Az olasz ‘Ndrangheta, albán klánok, lengyel vegyészcsapatok, török pénzmosók, grúz bankrablók, francia kerítők – a különböző nemzetiségű bűnbandák, amelyek az öreg kontinenst uralják. Ezek az Europol riasztó megállapításai az európai szervezett bűnözésről. A Le Figaro végigvette, hogy mely náció miben „erős”. 

Az Europol, az Európai Rendőrségi Hivatal nemrégiben összeállított jelentése nem kevesebb mint 821 rendkívül veszélyes bűnszövetkezet létezését tárta fel, amelyek mindegyike 8–38 tagból áll, és összesen mintegy 25 ezer hivatásos bűnözőt számlál, akik komoly fenyegetést jelentenek az Európai Unió belső biztonságára. 

A Le Figaro francia napilap utánajárt, hogy a dokumentumban csak körülírt, de konkrétan meg nem nevezett bűnszervezetek mely népesség tagjaiból állhatnak. A szervezett bűnözéssel foglalkozó francia információs, hírszerzési és stratégiai elemző szolgálat (SIRASCO) legutóbbi jelentése, amelyet a Le Figaro 2023 júniusában hozott nyilvánosságra, már önmagában is aggasztó volt.  

A jelentés kiemelte azokat a bűnözői csoportokat, amelyek többsége katonai tűzfegyverekkel van felszerelve. De szólt például az emberkereskedők által alkalmazott új terrormódszerekről is, mint a térdbe lövés, amellyel az áldozatot egy életre megnyomoríthatják, vagy a versenytársak elrablása egy adósság kifizetése céljából. 

Bűnöző vállalkozók 

Az Europol új dokumentuma – a 27 európai ország és több nem uniós ország hatóságainak hozzájárulásával – még ennél is tovább megy, és mélyrehatóan elemzi e több száz csoport „üzleti logikáját”, amelynek általános megítélés szerint rugalmasnak és alkalmazkodóképesnek kell lennie. 

A hivatal részletesen beszámolt arról, hogy az elemzett bűnszövetkezetek 86 százaléka legális kereskedelmi struktúrát használ, amely nyilvános kirakatként szolgál, így elrejti az illegális kereskedelmet és megkönnyíti a piszkos pénzek tisztára mosását.  

Tehát tulajdonukban van egy vállalkozás, vagy beépülnek egy már létező szervezetbe. A beszivárgásra legjellemzőbb ágazatok az építőipar, a vendéglátás és a logisztika – állt a dokumentumban. Az ingatlanügynökségek vagy az import-export-cégek, különösen a gyümölcs- és zöldségkereskedelem állnak érdeklődésük előterében. Az Európában felderített veszélyes bűnbandák 96 százaléka saját maga mossa tisztárabevételeket – tudatta a jelentés. 

A több lábon állás művészete 

A maffiák igyekeznek minél több lábon állni: az utóbbi években egyes kábítószer-kereskedők egyre inkább az emberkereskedelem felé fordultak, hogy megsokszorozzák bevételi forrásaikat, míg mások már nem riadnak vissza a választott képviselők és a civil társadalom magas rangú tagjainak megvesztegetésétől sem.  

Az Europol szerint e csoportok több mint kétharmada folyamodik korrupcióhoz. A megvesztegetéssel leginkább megcélzott köztisztviselők a vám- és igazságügyi szolgálatokból kerülnek ki, például az ügyvédek, akik hajlamosabbak hivatalos dokumentumok meghamisítására vagy megsemmisítésére, de az adóellenőrök vagy a közigazgatási hivatalok alkalmazottai is népszerűek, hogy „jóléti csalást” kövessenek el, vagy megkapjanak egy különösen vágyott építési engedélyt.  

A bűnözők a kikötői alkalmazottakat is gyakran megkörnyékezik, megfenyegetik vagy akár bántalmazzák. Idetartoznak a hajózási társaságok munkatársai, a karbantartó cégek, a kikötői adatrendszerekhez hozzáféréssel rendelkező hatóságok emberei, sőt még a darukezelők is. Mi ennek a célja? Korlátlan hozzáférést biztosítani a hajókon lévő konténerekhez, amelyeken keresztül a kábítószerek nagy részét behozzák.  

2023-ban nem kevesebb, mint 116 tonna kokaint foglaltak le csupán a belgiumi Antwerpen kikötőjében, amely az európai drogpiac egyik központja. 

A kábítószer-kereskedelem mindennek az alapja 

A felsorolt bandák túlnyomó többsége a kábítószer-kereskedelem élén áll: a 821 hálózat 50 százaléka ezen a területen tevékenykedik. Az ügynökség szerint 113 csoport a kokainkereskedelemre specializálódott, és főként Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban aktív.  

Ez az öt ország a kannabiszkereskedelem fő helyszíne is. A szintetikus kábítószereket főként a Cseh Köztársaságban, Észt-, Lett-, Oroszországban és Hollandiában működő vegyészek állítják elő. Ezeket a termékeket aztán postán keresztül terjesztik Európa-szerte, amivel könnyen kikerülnek a szabályozás alól.  

A legtöbb hálózat teljes ellenőrzést gyakorol a kábítószer előállítása és terjesztése felett, ám vannak olyanok is, amelyek más bandáknak „szervezik ki” a kereskedelem bizonyos szakaszait – állította az Europol. A bűnüldözési szervezet rámutatott az anyagok szállításának különböző módszereire – néha konténerekbe rejtve, máskor GPS-nyomkövetővel a vízi utakba engedve, vagy legális termékek tárolóiba eldugva. 

A kábítószer-kereskedelem, mint ismert, hihetetlen üzlet.  

A calabriai ‘Ndrangheta a világ első számú drogterjesztője, a Föld négy kontinensén vagy húszezer emberrel dolgozik, éves bevételei jócskán meghaladják a százmilliárd dollárt.  

„Számos hálózat megsokszorozza a riválisok elleni erőszakos cselekményeket bosszú vagy területfoglalás céljából” – közölte az európai jelentés. Az erőszak azonban gyakran belső leszámolás. A bűnözők megbüntetik az árulókat, nyomást gyakorolnak azokra, akik el akarják hagyni a hálózatot.  

A betörések és a szexuális kizsákmányolás hazája 

A Franciaországban működő bűnbandáknak nincs kedvenc kábítószerük: a szintetikus anyagoktól a marihuánán át az ópiátokig mindennel kereskednek.  

A drogok adásvétele mellett Franciaország az egyik olyan európai ország, ahol a vagyon elleni bűncselekmények elterjedése kiugróan magas.  

A legtöbb betörést, rablást és autólopást grúz vagy román „családi klánok” követik el, de vannak még a balkáni háború korából származó szerb és horvát bűnbandák is, ők is magas fokon űzik a nagy értékű betöréseket és rablásokat. 

Franciaország a migránscsempészet egyik központja is. Az iraki, moldáv, román, szíriai, török vagy ukrán állampolgárságú személyekből álló hálózatok álházasságok szervezésével és hamisított okmányok biztosításával könnyítik meg az Európai Unióba való belépést és az ott-tartózkodást. Kihasználják a migránsokat, és ráveszik őket arra, hogy dolgozzanak nekik, vagy akár arra is, hogy a schengeni térségen belüli utazásuk során kábítószert szállítsanak. Ők pedig azért vállalják ezeket a tevékenységeket, hogy csökkentsék az EU-ba való utazásuk költségeit: a kivándorlás előtt 15 és 20 ezer euró közötti összeget fizetnek a bűnözői csoportoknak. 

Franciaország az emberkereskedelemben is élen jár. Akár francia lakótelepekről származnak, akár bolgár, román, szerb vagy ukrán állampolgárságúak az elkövetők, a kizsákmányolás főként szexuális jellegű. A stricik fenyegetéssel, veréssel vagy csábítással érik el, hogy a gyakran kiskorú, tehetetlen és már szexuálisan zaklatott áldozataik alávetik magukat az igájuknak. Sokan közülük ezután szállodai szobákat vagy szálláshelyeket vesznek ki, ahol áldozataikat „dolgoztatják”.  

A kiberbűnözés egyre jelentősebb veszély 

Az Europol jelentésének utolsó kulcsfontosságú tárgyköre a kiberbűnözés. Mivel ez a fajta kriminalizmus még mindig fiatal, a felsorolt bűnbandáknak csak kis hányadát teszi ki, a 821-ből kilencet. Ezeket a nagyrészt oroszokból és ukránokból álló, specializálódott csoportokat a hagyományosabb maffiák alkalmazzák zsarolóprogramok felállítására, szerverekbe való behatolásra és online csalások megszervezésére.  

Ez is a bevételek diverzifikálására irányuló stratégia része. Ezek a kiberbűnözői bandák két részre oszlanak: az első, az úgynevezett „központi mag” fejleszti a rosszindulatú szoftvereket, a második, az „operátorok”, akik a kibertámadások elindításáért felelősek. Amikor a támadások kellőképpen megzavarták a szolgáltatásokat (közigazgatásét, bankokét, kórházakét, jelentősebb magáncégekét), a központi mag átveszi az irányítást, és váltságdíjat követel áldozataitól, gyakran kriptopénzben, amely nehezen lenyomozható. 

Az Europol példaként említi a Genesis Market nevű online feketepiacot, amely személyes adatokat árul a világ minden tájáról jelentkező bűnözői csoportoknak. Ez a platform „botokat” kínált ügyfeleinek, azaz olyan szoftvereket, amelyeket nehéz lenyomozni, és amelyek bármely internetező készülékét megfertőzhetik, így a bűnözők hozzáférhetnek a személyes adataikhoz.  

Egyes szupererős botokat, amelyek képesek megkaparintani a banki adatokat, több száz dollárért lehetett eladni. A hatóságok becslése szerint a Genesis Market 2017-es létrehozása és 2023 áprilisában, egy rendőrségi műveletet követő bezárása között a bűnözők kétmillió ember személyes adataihoz jutottak hozzá. 

Az Europol reméli, hogy fényt deríthet a nemzetközi bűnözői csoportok által alkalmazott, gyakran brutális módszerekre, de arra is figyelmeztetnek, hogy ezek közül számos megfoghatatlan természetű. Az Europol által azonosított 821 hálózat közül 280 már több mint tíz éve háborítatlanul teszi a dolgát anélkül, hogy a „szervek” lekapcsolták volna őket. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn