Az USA figyelmeztetése dacára sem siet a Raiffeisen elhagyni Oroszországot  

Szerző: | 2024. május. 25. | Kiemelt, Szankciók, Világgazdaság

Forrósodik a talaj a Raiffeisen Bank számára Oroszországban. Az USA pénzügyminisztériuma írásban figyelmeztette a pénzintézetet, hogy visszafoghatják az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférését az oroszországi ügyletei miatt. Az osztrák pénzintézet persze igyekszik elhalasztani a kivonulást, hiszen az elmúlt három évben a bankcsoport több profitot ért el az oroszoknál, mint az összes többi részlegénél.  

De nem csak az USA szeretné, ha kivonulnának a nyugati bankok az orosz piacról. Franciaország és Hollandia is javasolta, hogy az Európai Unió szankciókat vezessen be minden olyan pénzintézet ellen, amely segít az orosz hadseregnek fizetni a fegyverek előállításához szükséges árukért vagy technológiáért. 

A javaslat értelmében, amely része lenne az Oroszország elleni 14. szankciócsomagnak, az EU-ban bárkit eltilthatnak a világ bármely olyan pénzintézetével való üzleteléstől, amelyet az unió úgy azonosít, hogy közvetlenül vagy közvetve segíti az orosz hadsereget a tiltott kettős felhasználású termékek és technológiák megszerzésében. 

Egy ilyen tilalom erőteljes ösztönzést jelenthet a közel-keleti, törökországi vagy akár kínai pénzintézetek számára, hogy ne kössenek üzleteket egy az EU által szankcionált bankkal.  

Az Egyesült Államok figyelmeztet 

Az USA Pénzügyminisztériuma írásban figyelmeztette a Raiffeisen Bank Internationalt (RBI), hogy visszafoghatják az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférését az oroszországi ügyletei miatt. 

Wally Adeyemo, amerikai pénzügyminiszter-helyettes levelében aggodalmának adott hangot az RBI oroszországi jelenlétével kapcsolatban, valamint egy szankcionált orosz iparmágnással kötött 1,5 milliárd dolláros ügylet miatt (amelytől a bank azóta visszalépett). Az Oroszországban működő legnagyobb nyugati hitelintézetnek ez a figyelmeztetés az eddigi legerősebb, amely követi Washington hónapokig tartó nyomását, amely már több mint egy éve vizsgálja a Raiffeisent az országban. 

Persze, amíg az Oleg Gyeripaszkához köthető ügyletet a Raiffeisen napokkal a levél megérkezése után lemondta, Oroszországból nem lesz olyan egyszerű kivonulnia.  

Az amerikai pénzügyminisztérium nem örült a bank orosz leányvállalata azon tervének, hogy az idén 1,5 milliárd dollárért részesedést (a szankcionált Gyeripaszkáét) vásárol az osztrák Strabag építőipari vállalatban. Az orosz Raiffeisen Bank ezt követően a részesedést osztalék formájában átadta volna az osztrák holdingjának, az orosz hatóságok jóváhagyásával. Ezzel a hitelintézet tőkéjének egy részét kivonta volna Oroszországból. Ez az ügylet segített volna csökkenteni az RBI oroszországi kitettségét. 

A Raiffeisen szóvivője azt nyilatkozta minderre, hogy az RBI már „jelentősen csökkentette” a tevékenységét Oroszországban, és átfogó intézkedéseket hozott a szankciókból eredő kockázatok mérséklésére. 

Sok nyugati kormány és vállalat radikálisan visszafogta a Moszkvához fűződő kapcsolatait. Ausztria még mindig kapcsolatban áll Oroszországgal, gázt vásárol, és továbbra is az Oroszországból, valamint volt szovjet utódállamokból érkező pénzek központjaként szolgál. 

A növekvő nyomás közepette az RBI megfogadta, hogy leválasztja az orosz üzletágát, amely több száz ottani vállalat számára biztosít pénzügyi mentőövet. Persze két évvel a háború után nem sok minden változott. 

Az osztrák pénzügyminisztérium szóvivője tudomásul vette a bank ígéretét az oroszországi üzleti tevékenységének dekonszolidációjára, és azt mondta, feltételezi, hogy minden szankciót tiszteletben tartanak. 

Az orosz hatóságok egyértelművé tették a mintegy 2600 vállalati ügyféllel, 4 millió helyi számlatulajdonossal büszkélkedő és 10 ezer alkalmazottat foglalkoztató RBI-nak, hogy továbbra is szeretnék, ha maradna, mert lehetővé teszi számukra a nemzetközi fizetéseket – mondta el egy forrás a Reutersnek. 

Bár az olasz UniCreditnek is van fiókja Oroszországban, és hasonlóan vonakodnak a távozástól, de az RBI sokkal nagyobb, és a Reuters szerint ez a nyugati elszántság próbája lett az oroszországi kapcsolatok megszüntetésére. 

Miért nem siet a Raiffeisenbank elhagyni Oroszországot? 

Az osztrák hitelintézettel kapcsolatos helyzetre reagálva az oroszok megállapítják, hogy az Egyesült Államok többször is követelte, hogy hagyják el Oroszországot, de két éve nem jutottak el valódi korlátozásokig. Az is igaz, hogy az Európai Központi Bank (EKB) sem támogatja a bank oroszországi jelenlétét, de továbbra sem sietnek kirúgni onnan az osztrák bankot. 

Maga az EKB, bár követeli a Raiffeisen távozását az orosz piacról, egyelőre szinte csak papíron. Márciusban derült ki, hogy pontosan mit is akar az Európai Központi Bank – nem követeli az azonnali kilépést, de kész cselekvési tervet szeretne látni a hitelintézet oroszországi tevékenységének felszámolására. Ez lehet egy orosz leányvállalat eladása vagy egy ottani részleg bezárása. Az EKB azonban nem várja el, hogy az elkövetkező két éven belül a bank teljesen kivonuljon Oroszországból, az általa bejelentett követelménytervezet 2026-ra csak a hitelezési és fizetési tranzakciók 65 százalékos csökkentését kéri. 

Beszámolnak az oroszok arról is, hogy a nyugati szankciók és számos nyugati cég Oroszországból való távozása ellenére a külföldi hitelintézetek nem nagyon sietnek elhagyni az országot. Csak a Société Générale-nak sikerült teljesen felszámolnia az oroszországi jelenlétét, amely még 2022 elején adta el a Roszbankot.  

A Citigroup tavaly ugyan leállította a banki szolgáltatásokat, de még mindig 7 milliárd dolláros vagyona van a jegybanknál. Más külföldi hitelintézetek leányvállalatai is továbbra is működnek Oroszországban, így az olasz UniCredit is azt állítja, hogy nem tudja felgyorsítani az országból való kilépését. Az is igaz, hogy a német Deutsche Bank tavaly elbocsátotta az alkalmazottait, de ez nem akadályozta meg abban, hogy 2023-ban többet keressen, mint egy évvel korábban. 

A Raiffeisenbank 1996-ban kezdte meg a működését Oroszországban, és 2022 végén a második volt a Sberbank után. 

Nem véletlen, hogy nem sietnek elhagyni az országot. A bank olyan finom szeleteket kap az orosz tortából, hogy azt nagyon nehéz egyszerűen otthagyni vagy szinte a semmiért eladni. 

Az elmúlt három évben az osztrák Raiffeisen Bank International bankcsoport több profitot ért el orosz részlegétől, mint a világ összes többi fiókjától 

– számolt be a Financial Times brit lap. Idén a csoport orosz és fehérorosz részlege további 1,2 milliárd euró nettó bevételt hoz a Raiffeisennek, ami a csoport teljes nettó nyereségének a 69 százaléka. Összehasonlításképpen: az RBI többi fiókja mindössze 500 milliós nettó bevételt hoz.  

Az RBI nettó nyeresége 2022-ben Oroszországban 2,05 milliárd euró volt, 2023-ban 1,3 milliárd. Ők végzik az összes euróban történő átutalás mintegy negyedét. Azaz rendszerszinten fontosak az orosz bankrendszer és gazdaság számára. A Raiffeisen erős piaci pozícióval, kiemelkedő üzleti hatékonysággal és magas szintű eszközminőséggel büszkélkedhet.  

A bankok kivonulása bonyolult. Az autógyárakat gyorsan fel lehet számolni – a gyártólétesítmények könnyen találnak új kínai vagy orosz gazdát. A kereskedelmi ágazatban szintén gond nélkül találnak új tulajdonost. A második legjövedelmezőbb bankot azonban lehetetlen következmények nélkül eltávolítani a rendszerből.  

Az oroszok felteszik a kérdést, hogy miért is nem lép fel keményebben az Egyesült Államok a Raiffeisenbankkal szemben. Szerintük valószínű, hogy az osztrák hitelintézetet ért amerikai csapás nem tetszene az Európai Uniónak, ahol az elmúlt években más bankjaikat is meg kellett menteni a csődtől, hogy ne essenek súlyos pénzügyi válságba. Hasonló problémák merültek fel az USA-ban is. Figyelembe véve a bankok és a gazdaság összefüggéseit, nem lehet előre kiszámítani, hogy egy nagy hitelintézet csődje milyen következményekkel járhat. Az amerikaiak félnek a saját kezükkel „megfojtani” a bankot – mivel hirtelen olyan pénzügyi válság törhetne ki az EU-ban, amely érintené mind az amerikai hitelintézeteket, mind az egész globális pénzügyi rendszert. 

A Raiffeisenbank szinte az egyetlen, amelyen keresztül az oroszok euróban is lebonyolíthatnak tranzakciókat, például Európába történő átutalásokat. Ha elhagyná Oroszországot, új pénzügyi konstrukciókat kell létrehoznia, amelyekért nagy valószínűséggel többet kell fizetniük az orosz vállalatoknak. De mindenesetre lesznek olyanok, akik hajlandók átvenni az orosz Raiffeisenbank helyét például Kazahsztánban vagy Kirgizisztánban. 

Egy külföldi bank eladása Oroszországban lehetetlen Putyin engedélye nélkül, így valamiféle kompromisszumot kell kialakítani. Kezdetben az eszközcsere lehetőségét fontolgatták, az Európában befagyasztott eszközök Sberbanknak történő átruházását. A Raiffeisen Bank International azonban jelenleg az orosz üzletág dekonszolidációja felé hajlik, amely egy bankot, egy biztosítót és alapkezelő társaságokat foglal magában.  

A csoport azt állítja, hogy dolgozik az orosz bankleányvállalat eladásán vagy kiválásán, de mindkét lehetőséghez orosz és európai hatóságok, valamint ezen országok központi bankjainak jóváhagyása is szükséges. A Raiffeisenbank mindenesetre kijelentette, hogy nem hajlandó kapkodni, hogy megőrizze az eszközei értékét.  

 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn