Kinek az ötlete volt a Bitcoin? 

Szerző: | 2024. május. 27. | Hazai, Technológia, Világgazdaság

Ki lehet a Bitcoin megalkotója? Ki az a Satoshi Nakamoto? A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a Satoshi nyomában: ki lehet a Bitcoin titokzatos megalkotója? kiadványt vették végig. 

Az elmúlt hónapokban rendkívül felpörgött a kriptovaluta-piac. Az év elején a SEC bejelentette, hogy engedélyezi a Bitcoin ETF létrehozását, így tőzsdén kereskedett befektetési alapot lehet létrehozni Bitcoinból. Ennek köszönhetően rengeteg új befektető jelent meg a piacon, mind lakossági, mind pedig intézményes szinten. Főleg az utóbbi, intézményi befektetők kezdtek el óriási pénzeket pumpálni a Bitcoin kereskedelembe.  

Az ETF-ek bevezetésének eleinte nem volt pozitív hatása a kriptovaluta árfolyamára. Egy kisebb várakozást követően azonban repülésnek indult a Bitcoin, és történelmi csúcsot is döntött. A sok jó hír ellenére botrányokból is volt elegendő az elmúlt fél évben a kriptopiacon. 

Ki lehet a Bitcoin atyja? Ki az a Satoshi Nakamoto? 

A Bitcoin a legismertebb kriptovaluta a világon, de mára már talán az egyik leghíresebb pénzügyi eszköz is. Na de honnan ered a kriptó? Kihez, vagy kikhez köthető a Bitcoin születése? A kérdésre a Satoshi nyomában: ki lehet a Bitcoin titokzatos megalkotója? kiadvány adhat választ, amely a linkre kattintva ingyenesen elérhető. 

A Bitcoin pontos eredetére máig nem tudjuk a választ, azonban vannak nyomok, amelyek bizonyos személyekre mutatnak. Ilyen például többek között Nick Szabo, a magyar gyökerekkel rendelkező informatikus, vagy Dorian Nakamoto, egy japán nyugdíjazott rendszermérnök.  

Emellett több konteó is megjelent. Sokan olyan spekulációkkal is előálltak, hogy a Bitcoin mögött az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) vagy a Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency, CIA) állhat.  

Amit biztosan tudunk, hogy 2008-ban látott napvilágot egy publikáció Satoshi Nakamoto álnéven, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System címmel. Ezt követően 2009 január 3-án indult el a Bitcoinhálózat.  

A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn