Kedvezően alakulnak Európa inflációs várakozásai 

Szerző: | 2024. május. 28. | Infláció, Kiemelt, Világgazdaság

Sokak szerint itt az ideje, hogy az EKB megkezdje a kamatcsökkentést.

Az Európai Központi Bank (EKB) által közzétett legfrissebb jelentés szerint az inflációs várakozások mérséklődtek Európában. A következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozások 3-ról, 2,9 százalékra csökkentek, ami jelzi a gazdasági stabilitás felé tett lépéseket. A várakozások hároméves távlatban is csökkentek, 2,4-ra a korábbi 2,5-ről, de még mindig az EKB 2 százalékos célja felett maradnak.  

„A fiatalabb válaszadók továbbra is alacsonyabb inflációs várakozásokról számoltak be, mint az idősebbek, bár a korcsoportok inflációs megítélése konvergált” – áll az EKB közleményében. 

Az EKB ennél kicsit optimistább: 

az előrejelzései szerint az infláció a jelenlegi, 2,4 százalékos szinten fog ingadozni, mielőtt tovább csökkenne, hogy 2025-re elérje a kitűzött célt.  

A központi bank ezt a reáljövedelmek emelkedésével, a kereskedelmi feltételek javulásával és a jövőbeli kamatcsökkentésekkel indokolja, amely fellendíti a belföldi fogyasztást és beruházásokat, míg a külföldi kereslet normalizálódása elősegíti az export növekedését.  

Itt az ideje a kamatcsökkentésnek? 

Az EKB kamatcsökkentési várakozásai, amelyek 92 százalékos valószínűséggel bekövetkeznek a következő héten, szintén hozzájárulhatnak az inflációs nyomás enyhítéséhez. A bank döntéshozói azonban óvatosak, és hangsúlyozzák, hogy az inflációs nyomások továbbra is jelentősek maradhatnak, ami indokolttá teszi a fokozott figyelmet és a kiegyensúlyozott monetáris politikai lépéseket. 

A döntéshozók mérlegelik a kamatlábak fenntartásának és csökkentésének kockázatait, előnyeit. A közeljövőben várható kamatmérséklések hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés ösztönzéséhez, ugyanakkor az inflációs cél elérésének biztosításához is szükségesek lehetnek. 
 
Az EKB elnöke nemrég hangsúlyozta, hogy a kamatpolitika változtatásai óvatos megközelítést igényelnek, mivel az inflációs nyomások továbbra is fennállhatnak, különösen a globális gazdasági bizonytalanságok és az energiaárak alakulása miatt. 
 
A kamatcsökkentési várakozások fényében a központi bank döntéshozói arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott optimizmus veszélyes lehet. Az inflációs cél elérése érdekében az EKB-nak továbbra is szigorúan kontrollálnia kell a pénzügyi környezetet, hogy elkerülje az infláció újbóli fellendülését. 

1. ábra: Mit lép az EKB? A legtöbben egyetértenek abban, hogy júniusban megindul a kamatcsökkentés, Forrás: Reuters 

   (Források: Reuters; Reuters; ECB)

   Kapcsolódó:

   Címlapfotó: Dreamstime

   Ezek is érdekelhetnek

   trend

   Promóció

   Hazai válogatás

   Promóció

   Kövess minket

   Facebook

   Instagram

   LinkedIn