Macron puhítja a németeket: Duplázzuk meg az EU költségvetését! 

Szerző: | 2024. május. 28. | Makronóm Morzsa, Zöldenergia


Emmanuel Macron francia elnök hétfői egyórás beszédében megpróbálta rávenni a németeket, hogy támogassák az Európával kapcsolatos terveit. 

Macron szerint Európa egzisztenciális fenyegetésnek van kitéve, és szorgalmazta, hogy az EU duplázza meg az állami kiadásokat a zöldátállás, a mesterséges intelligencia fejlesztése és a védelem érdekében – derül ki a Politico írásából. 

„Duplázzuk meg az európai költségvetést” – mondta Drezdában a Frauenkirche előtt tartott beszédében. 

Franciaország és Németország jelenleg egy komoly nézeteltérést próbálnak rendezni az EU-s költségvetés és a közös adósság kérdésében. A francia elnök azt szeretné, ha a tagállamok egy új közös uniós kölcsönt vennének fel, és merész beruházási terveket készítenének a Kínával és az Egyesült Államokkal folytatott verseny miatt. Németország és az úgynevezett takarékos nemzetek azonban vonakodnak követni Franciaország példáját.  

Drezdában azonban Macron eltökéltnek tűnt. „Európának hatalmas beruházási sokkra van szüksége, hogy megfeleljen a kihívásoknak” – mondta. Mindezt szerinte úgy lehetne megvalósítani, hogy megduplázzák az EU-s költségvetést közös hitelfelvételi stratégiák vagy már meglévő pénzeszközök, illetve brüsszeli alapok bővítése révén. 

Az európai versenyképesség kérdése Macron és Olaf Scholz német kancellár keddi megbeszélésein is szerepelni fog – közölte egy Élysée-tisztviselő a francia elnök háromnapos németországi látogatása előtt.  

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn