Magyarország és Svájc a válságos időkben is elkötelezett gazdasági partnerek 

Szerző: | 2024. május. 28. | Hazai

Hazánk növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Sutter svájci pénzügyminisztert. A tárcavezető kiemelte: Svájc a 9. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon. 

A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2023-ban meghaladta a kétmilliárd eurót, a hazánkban működő több mint 800 svájci vállalat a háborús válság idején is elkötelezett marad hazánk mellett – ismertette Varga Mihály. Mint mondta:  

a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat tovább erősítheti a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmény,  

amelyet várhatóan júniusban fogad el a svájci parlament. A magyar EU-elnökségéről szólva a pénzügyminiszter kiemelte:  

nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra, a zöldgazdasági átállásra és a fenntartható adósságpályára,  

ahogyan felkészültünk a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére is. Varga Mihály elmondta, hogy hazánkhoz hasonlóan Svájc is kiáll a béke, az azonnali tűzszünet és a mielőbbi béketárgyalások mellett. A pénzügyminiszter emlékeztetett: a két ország között különleges összekötő kapocs a svájci magyar diaszpóra, az 1956-os forradalom után a Svájcba menekülő magyarok befogadó hazát találtak, munkát vállaltak, és hozzájárultak az ország előrejutásához. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn