Soha nem látott mértékben emelkedett a magyar–albán kereskedelmi forgalom 2023-ban 

Szerző: | 2024. május. 28. | Hazai, Világgazdaság

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter május 28-án, kedden hivatalában fogadta Blendi Gonxhját, az albán gazdasági tárca vezetőjét. A felek az egyeztetés keretében áttekintették a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeit. 

Az albán gazdasági miniszter és delegációja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) meghívására érkezett Magyarországra. A gazdasági kapcsolatok további fejlesztése érdekében több szakmai egyeztetésen is részt vesznek, az NGM mellett többek közt tárgyalásokat folytatnak az EXIM, az MFB, a Garantiqa és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség vezetőivel is. 

Albánia hazánk 64. kereskedelmi partnere, ugyanakkor a gazdasági kapcsolatok fejlődő pályán vannak a két ország között.  

Ennek eredményeképpen 2023-ban az export és a kereskedelmi forgalom soha nem látott eredményt ért el: tavaly az Albániába irányuló magyar kivitel 12 százalékkal emelkedett, így összességében a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 130 millió eurót. 2010-hez képest pedig mind az export, mind a kereskedelmi forgalom több mint a duplájára bővült. 

Nagy Márton az egyeztetésen megállapította, hogy Albánia az elmúlt években dinamikus gazdasági fejlődést mutatott, és ez a trend az elkövetkező években is folytatódhat.  

Albánia emellett hazánk egyre fontosabb gazdasági partnere, a magyar kifektetések egyik célországa,  

ahol a telekommunikáció és a pénzügyi szektor esetében is meghatározó a hazai cégek piaci részesedése. A tárcavezető kifejtette, hogy a két ország meglévő gazdasági kapcsolatait tovább szükséges erősíteni, többek közt a turizmus, a mezőgazdaság és az energetika területén. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Blendi Gonxhja/X

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn