turizmus vendégéjszakák Budapest - fotó: Unsplash

Az év első 4 hónapjában közel 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

Szerző: | 2024. május. 29. | Hazai, Makronóm Morzsa

A Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium friss közleményében, amely az első négyhavi KSH-adatsort kommentálja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium friss közleménye szerint az év első négy hónapjában 4,1 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, és ez 11,5 százalékkal volt magasabb 2023 azonos időszakához képest.

A friss közlés szerint a turisztikai fogyasztás idei év első 4 hónapjában tapasztalt bővülése jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

Az idén áprilisban így több mint 1,2 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami az előző évhez képest mindössze 1,3 százalékos mérséklődés. A hazai szálláshelyek az év negyedik hónapjában közel 2,9 millió vendégéjszakát regisztráltak, ez a kevesebb szabadnap következtében 4,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2023 ugyanezen időszakában.

Érdemben nőtt a turisztikai kereslet

Az első négy hónapból kilógó áprilisi adatokat az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék alakulása befolyásolta, ugyanis az idén a húsvéti négynapos hosszú hétvége mindössze egy napja esett áprilisra, miközben a tavalyi évvel ellentétben a május 1-jéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége. Mindezt figyelembe véve az áprilisban látott teljesítmény továbbra is a turisztikai kereslet érdemi növekedését jelzi, ezt támasztja alá a májusi pünkösdi hétvége vendégforgalma is, ugyanis a vendégéjszakák száma ezen ünnep alatt 6 százalékos növekedést produkált.

A nemzetközi érdeklődés töretlen

Áprilisban közel 600 ezer hazai vendég indult útnak, ami 5,5 százalékos mérséklődés, miközben a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,3 milliót tett ki. A nemzetközi turisztikai érdeklődés továbbra is töretlen hazánk iránt, a külföldről érkezők száma az idén áprilisban is 3,2 százalékkal tovább növekedett, és elérte a 609 ezret. A külföldi utazók 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek hazánkban.

Az ország teljes szálláshely-forgalmának 57 százalékát, azaz több mint 1,6 millió éjszakát regisztráltak vidéken, és ennek közel negyedét a Balatonon töltötték el a vendégek. A főváros forgalma az ünnepnapok eloszlásától függetlenül kiváló eredménnyel zárult: az 1,25 millió budapesti vendégéjszaka 5 százalékos bővülés tavaly április képest.

Nőtt a szálláshelyek bevétele

A szálláshelyek áprilisban 69,2 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, azaz 3,6 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Emellett a vendéglátóhelyeken összesen 157,2 milliárd forint bevétel keletkezett, ami jelentős, 11,3 százalékos bővülés 2023 negyedik hónapjához képest.

A turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja, és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést.

A turisztikai fogyasztásnak az idei év első négy hónapjában tapasztalt bővülése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. A kabinet célja, hogy tovább fokozza az ágazat teljesítményét, és ennek érdekében 15 milliárd forintból indított ágazati programokat

– derül ki az NGM közleményéből.

Ennek részeként 13 milliárd forint áll rendelkezésre a vendéglátóhelyek fejlesztésére, azok 1 millió forintos támogatásból valósíthatnak meg színvonalemelő, versenyképességet javító beruházásokat.

Az 1 milliárdos Muzsikáló Magyarország 2024 program támogatása pedig újra élő zenével, színvonalas kávéházi cigánymuzsikával töltheti meg a vendéglők teraszait.

Mindemellett 1 milliárdot fordít a kormány a Tourinform-irodák korszerűsítésére.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn