Balaton KSH turizmus pfotó: Pexels

KSH: a márciusi húsvét kissé visszafogta az áprilisi turizmust

Szerző: | 2024. május. 29. | Hazai

Amíg a külföldi vendégforgalom alig csökkent, addig az idén márciusra eső húsvét és a változékony időjárás miatt a belföldi vendégéjszakák száma érdemben, 8,9 százalékkal mérséklődött a KSH friss adatai szerint. Egyhavi adatból amúgy sem szabad messzemenő következtetést levonni: várakozásaink szerint ez az év a turizmus szempontjából is rendkívül kedvező lehet.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője

A márciusi kiugró növekedés után várható volt, hogy az áprilisi számok kevéssé lesznek kedvezők. Ebben egyrészt szerepet játszott, hogy

a húsvét idén márciusban volt, míg tavaly a hosszú hétvégén elutazók vendégéjszakái az áprilisi statisztikában jelentek meg. Másrészt az áprilisi adatokra kihatással lehetett a jelentős hőmérséklet-ingadozás is: a hónap első fele az átlagosnál melegebb, míg a második fele annál érdemben hidegebb volt.

A visszaesés elsősorban a belföldi vendégforgalmat érintette, itt a vendégéjszakák száma 8,9 százalékkal mérséklődött, miközben a külföldieké csak 0,9 százalékos csökkenést mutatott. A belföldi vendégéjszakákat egyaránt érinthette az időjárás és a húsvéthatás, miközben a dinamikusan emelkedő reálbérek nyomán a turisztikai kereslet erőteljes bővülését várnánk.

A külföldi vendégéjszakák esetében főként a húsvéthatás játszhatott jelentős szerepet, figyelembe véve, hogy azon régiós országokból (Ausztria, Csehország, Szlovákia) esett vissza a vendégek száma, amelyek elsősorban feleltek a márciusi számottevő emelkedésért. De áprilisban az európai vendégek mellett Ázsiából is kevesebben jöttek, mint egy évvel korábban, és ezt nem tudta ellensúlyozni az Észak- és Dél-Amerikából érkezők számának bővülése sem.

Budapest és Debrecen erősödni tudott

Áprilisban a vendégéjszakák száma szinte minden turisztikai térségben csökkent, csak Budapesten, valamint Debrecenben és térségében tapasztaltak 4,8, illetve 7,5 százalékos emelkedést. A hajdúsági városban emögött a külföldi vendégéjszakák számának több mint negyedével történő emelkedése állt, miközben Budapesten a belföldi vendégéjszakák száma is nőtt kismértékben, ami áprilisban csak a Bükk-Sárvár, illetve a Szeged és térsége turisztikai régióról volt még elmondható.

Mi várható idén a turizmusban?

Egyhavi adatból még nem szabad messzemenő következtetést levonni. Várakozásaink szerint az idei év a turizmus szempontjából is rendkívül kedvező lehet, így pedig az ágazat érdemben hozzájárulhat a növekedés dinamizálásához. A reálbérek emelkedése nyomán növekvő háztartási jövedelmek a kiskereskedelem mellett a turisztikai forgalmat is hajthatják, miközben hazánk továbbra is vonzó célpont a külföldi vendégek számára. Itt az adatok szerint még mindig tart a koronavírus-járvány utáni helyreállás, a nemzetközi utazások száma továbbra sem érte el a 2019-es szintet.

Forrás: KSH. 2024.05.29.

KAPCSOLÓDÓ:

Fotó: Pexels.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn