Túl van a 90 ezredik útján a kínai–európai kereskedelmi vonat

Szerző: | 2024. május. 30. | Kiemelt, Világgazdaság

A 2011-ben indult kereskedelmi tehervonat eddig több mint 8,7 millió konténert szállított mintegy 380 milliárd dollár értékben Kína és Európa között.

A kínai Belt and Road (Egy övezet, egy út) projekt egyik kiemelt infrastrukturális beruházása volt az a 2011-ben megnyitott vasútvonal, amely Kínát köti össze Európával. A konténerekkel megrakott tehervonat a napokban tette meg 90 ezredik útját, bizonyítva, hogy kulcsfontosságúvá vált a globális ellátási láncokban. Különösen igaz ez most, amikor a Vörös-tengeren a kereskedelmi útvonal a támadások miatt óriási rizikót jelent mind a hajózási, mind a biztosítási, mind a gyártó vállalatoknak.

Az ünnepi szerelvény május 25-én indult Hszianból ötvenöt konténerrel a „fedélzetén” (zömében LCD-monitorokkal, autóalkatrészekkel és ruházati termékekkel megrakodva), hogy nyugat felé haladva Khorgosnál átlépje a határt, majd Kazahsztánon és Oroszországon keresztül nagyjából két hét alatt elérje a lengyelországi Malaszewicze végállomást.

Chinese Chattanooga Choo Choo

A tehervonatok eddig több mint 8,7 millió konténert szállítottak mintegy 380 milliárd dollár értékben Kína és Európa között – a 2011-es kezdeti néhány tucatról az utak száma tavaly már elérte az évi 17 ezret. Az első fuvartól a 10 ezredik útig kilencven hónap kellett, míg a 80 ezertől a 90 ezerig mindössze 7 hónapra volt szükség.

Még egy adalék: 2016-ban a szállított áruk értéke 8 milliárd dollár volt, ez tavaly éves szinten már elérte az 56,7 milliárdot. A szállítási útvonal sikere egyfelől az erős piaci keresletet tükrözi, másfelől rámutat, hogy a vasúti fuvarozás nemcsak költséghatékonyabb, mint a légi közlekedés, de Kína és Európa viszonylatában megbízhatóbb és gyorsabb is, mint a tengeri áruszállítás.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Hszinhua

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn