Csak volt a SVolt: újabb gigaberuházástól estek el a németek

Szerző: | 2024. május. 31. | Kiemelt, Világgazdaság

Mégsem épít gyárat Németországban a SVolt kínai vállalat. A zöldenergia-tároló rendszerek gyártásában utazó cég befektetési szempontból teljesen bizonytalannak találja a környezetet, így nemes egyszerűséggel hátat fordított az egész tervnek.

A napokban jelentette be a kínai SVolt akkugyártó vállalat, hogy mégsem kezd tömeggyártásba Németországban, és annak ellenére lemondja tervezett nagyberuházását Brandenburg tartományban, hogy már jelentős összeget áldozott üzemének kivitelezésére. Pedig maga a beruházás is olcsóbban jött volna ki, a németek ugyanis felajánlották Launchhammerben a szélturbinákat gyártó, szintén csapot-papot otthagyó Vestas ingatlanjait, amelyeknek az átalakítása kevesebbe került volna, mint egy új üzem építése.

A cég szerint Németország egyszerűen nem tűnik jelenleg megbízható befektetési területnek, így átgondolta a stratégiáját, és a hátra arc mellett döntött.

A vállalat a bizonytalanságot az Európai Unió átgondolatlan büntetőtarifáinak várható bővülésével, a piaci viszonyok torzulásával és elsősorban azzal magyarázta, hogy Németország vezetésével ismét fellángoltak a viták az EU-ban a belső égésű motorok megszüntetéséről vagy megtartásáról – így pedig nem lehet komolyan gondolni elektromosjármű-ipari befektetésekre. A helyzetet súlyosbította, hogy egy leendő jelentős ügyfele is visszavonulót fújt, ez pedig még inkább növelte a kockázatot az amúgy is ingatag környezetben.

Nagyon sajnálják

Tavaly a társaság öt európai gyár építését jelentette be, a launchhammeri termelést 2025-ben kellett volna beindítani. A többi üzem sorsáról még nem nyilatkozott, ugyanakkor a vállalat képviselője jelezte: miután a globális autópiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a cég úgy döntött, egy ideig még a szabvány akkumulátorokkal foglalkozik az elektromos autók egyedi rendszerei mellett, hogy biztonságosabb pozícióból tekinthessék át a jövő lehetséges irányait.

Jörg Steinbach brandenburgi gazdasági miniszter mély sajnálatát fejezte ki a kínai vállalat döntésével kapcsolatban. „A SVolt jól illeszkedett volna a jelenleg épülő elektromosjármű-ipari értékláncba” – mondta, hozzátéve, nagyon reméli, sikerül új befektetőt találniuk, hiszen a Vestas által otthagyott gyárak remek helyszínt biztosítanak az ipari ötletek megvalósításához.

Nem ez az első eset, hogy Németország más, már kivonult vállalatok által hátrahagyott üzemekkel próbál kínai befektetőket csábítani magához. Nem verték ugyan nagydobra, de nem is titok: a BYD-t többek között azzal próbálták magukhoz édesgetni, hogy felajánlották neki a Ford üresen kongó gyáregységeit. A trükk akkor sem vált be, a kínai óriás udvariasan nemet mondott, és Magyarországot választotta európai érdekeltségei központjának.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn