A Moody’s is változatlanul befektetésre ajánlja hazánkat

Szerző: | 2024. június. 2. | Hazai

Magyarország iránti nagyfokú bizalmat tükrözi, hogy a Standard and Poor’s áprilisi jelentése után a Moody’s stabil kilátással változatlanul hagyta hazánk államadósságának befektetésre ajánlott besorolását.

Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, a magyar állampapírok népszerűsége töretlen. Az erős befektetői és piaci bizalmat a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) folyamatos beáramlása is alátámasztja. Hazánkban ruháznak be többek közt a legnagyobb német autógyártó és a high-tech elektromos autóipari cégek is, mint például a BYD vagy a CATL– áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos, a kormány elkötelezett a szigorú költségvetési gazdálkodás, valamint a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett. Az ikerdeficit megszűnt, hazánk külkereskedelmi mérlege pedig folyamatosan javul, olyannyira, hogy 2024 első negyedévében rekordmagas szintet ért el.

A pénzügyi egyensúly és a növekedés újraindítása kéz a kézben jár. Ezért az infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét, azaz a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal fog növekedni. A kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Negyedéves alapon Magyarországon nőtt a 4. leggyorsabb ütemben a gazdaság az egész EU-ban. A növekedés fokozatos újraindítását segíti, hogy fél éve folyamatosan nőnek a reálbérek.

A növekvő reálbérek hatására megkezdődött a fogyasztás helyreállása és az óvatossági motívum oldódása, amit a kiskereskedelmi forgalom 3 hónapja tartó egyre dinamikusabb növekedése is tükröz. Szintén a növekedéshez járul hozzá a turizmus kiugró teljesítménye, 2024 január és április között mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami közel 8 százalékkal több vendégéjszakát jelent az előző év első 4 hónapjához képest.

A hitelezés élénkül, a háztartásoknak és a vállalatoknak nyújtott új hitelek szerződéses összege két számjegyű bővülést mutatott az idei év első két hónapjában.

A kkv-szektor beruházási hitelkereslete már négy negyedév óta rendre emelkedik, ezért a bankok többsége a vállalati szektor hitelkereslet-növekedését várja a következő félévben is.

A magasabb növekedési fokozat eléréséhez fenn kell tartani a magyar export magas dinamikáját. Ezt azonban hátráltatja a háború és a külpiacok, elsősorban az európai azon belül is a német gazdaság gyengélkedése. Az export gyengélkedése ma a gazdaság újraindításának legnagyobb akadálya.

A magyar gazdaság a munkaalapú társadalom stabil alapzatán áll. 2010-hez képest 1 millió új munkahely jött létre, így a foglalkoztatottak száma ma már meghaladja a 4,7 millió főt, míg a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van. A munkaerőtartalék aktivizálódik, egyre több korábban inaktív jelenik meg a munkaerőpiacon: a 15-64 éves korosztályon belül a gazdaságilag aktívak száma közel 60 ezer fővel bővült egy év alatt. A kormány célja, hogy a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőtartalék mozgósításával tovább emelje az aktivitást, a 20-64 évesek körében pedig a jelenlegi 81-ről 85 százalékra növelje a foglalkoztatottságot.

A kormány mindezek mellett azon dolgozik, hogy Magyarország fejlettsége 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi átlagának 90 százalékát, a Nemzetgazdasági Minisztérium ennek elérése érdekében dolgozta ki a kormány új versenyképességi stratégiáját.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn