A százéves a magyar–luxemburgi diplomáciai kapcsolat méltó hosszú múltjához 

Szerző: | 2024. június. 3. | Hazai, Világgazdaság

Magyarország továbbra is kiemelt célpont a befektetők számára, a versenyképes üzleti környezetet a háborús válság alatt is sikerült megőriznünk – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Gilles Roth luxemburgi pénzügyminisztert. A tárcavezető kiemelte: az elmúlt öt évben közel ötszörösére növeltük a Luxemburgba irányuló magyar exportot, tavaly rekordot döntött a két ország közötti kereskedelmi forgalom. 

Egyetértettünk abban, hogy csökkentenünk kell az unió és a globális versenytársak közötti növekedési és innovációs szakadékot, a luxemburgi pénzügyminiszter támogatásáról biztosította a magyar elnökséget – hangsúlyozta Varga Mihály. A pénzügyminiszter a magyar EU-elnökség prioritásait ismertetve elmondta:  

nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra, a zöld gazdasági átállásra és a fenntartható adósságpályára,  

ahogyan felkészültünk a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére is. 

A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva a pénzügyminiszter kiemelte: a hazánkba érkező luxemburgi befektetések értéke meghaladta a 2 milliárd eurót. Mint mondta: a magyar cégek jelenléte is erősödik a nagyhercegségben,  

a legutóbbi adatok szerint a magyar tőke 19. legfontosabb célországa Luxemburg, ami közel 400 millió eurós beruházást jelent.  

A tárcavezető emlékeztetett: idén ünnepeljük a magyar–luxemburgi diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulóját. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Varga Mihály hivatalos Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn