Bajban vannak az éttermek és a boltok Amerikában 

Szerző: | 2024. június. 4. | Infláció, Kiemelt, Világgazdaság

Csökken az amerikai fogyasztás, ennek legnyilvánvalóbb jelei, hogy a boltok, vendéglők kénytelenek lejjebb vinni az áraikat, sőt néhány üzletláncot a csőd fenyeget. Riasztó jelek ezek az egész amerikai gazdaság számára, amelynek körülbelül kétharmada a fogyasztói kiadásokból származik. És természetesen a szegényebb réteg fogja leginkább vissza a vásárlásait.

A statisztikai adatok mutatják, hogy a vásárlók már egy éve óvatosabban fogyasztanak. Az árak 20-30 százalékkal emelkedtek a három évvel ezelőttihez képest, amivel a bevételek nem tudtak lépést tartani. A CNN számolt be arról, hogy számos amerikai üzletlánc,

több kiskereskedő kénytelen csökkenteni az árakat, hogy visszacsábítsa az inflációba „belefáradt” vásárlókat.  

Az egyik üzletlánc (Walgreens) a múlt héten jelentette be, hogy azonnal mérsékli több mint 1500 termék árát mind az interneten, mind az üzleteiben. Ezzel csatlakozott a Targethez, a Walmarthoz és az Amazonhoz, amely szintén csökkentette a háztartási cikkek ezreinek az árát, hogy felpörgessék a fogyasztói kiadásokat. A CNN beszámolója szerint a Walgreens tisztában van azzal, hogy a vevőinek pénzügyi nehézségei vannak, és még a mindennapi alapvető dolgokat is nehezen tudják megvásárolni.  

Bajban a szegény vásárlókra építő üzletláncok 

A Bloomberg beszámolója szerint két amerikai kiskereskedelmi üzletlánc, a Rue21 és a 99 Cents Only Stores felszámolás alatt áll. Ők szintén úgy értékelik a helyzetet, hogy az USA-ban az alacsony és közepes jövedelmű fogyasztókat sújtó gazdasági stressz kezd átterjedni az őket kiszolgáló vállalatokra. 

A Rue21 üzletlánc, amelynek vásárlóinak átlagos éves háztartási jövedelme körülbelül 50 ezer dollár, a hónap elején harmadszor kért bírósági csődvédelmet, és bezárja minden boltját. Az Egyesült Államok-szerte több mint 500 üzletet fenntartó divatbolt elmondta, hogy vevői küzdenek a gyorsan növekvő inflációval, ezáltal csökkentették diszkrecionális kiadásaikat. 

A 99 Cents Only Stores főleg Kaliforniában lévő üzleteinek felszámolása szintén folyamatban van. A cég úgy nyilatkozott, hogy miután áremelésre kényszerült, „jelentős fogyasztói ellenállással” szembesült, jóval kevesebben látogattak el a boltjaikba.  

Megszokott, hogy a fogyasztók felső 20 százaléka nagyjából annyit költ, mint az alsó 60. Most viszont az alacsonyabb jövedelműek jobban visszafogják a diszkrecionális (nélkülözhető, eltolható) kiadásaikat, és ezt egyre jobban megérzik az őket kiszolgáló vállalkozások.  

A Bloomberg cikkét alátámasztják a S&P Global Ratings elemzői is, akik szerint az olyan tényezők, mint az alacsony jövedelmű fogyasztók gyenge kereslete, valószínűleg rontják az olyan dolláros üzletek teljesítményét, mint a Dollar General és a Dollar Tree – annak ellenére, hogy ezek továbbra is alkalmasak a befektetésre, legalábbis az év hátralévő részében. 

Éttermi apokalipszis söpör végig Amerikán 

Hasonló képet mutatnak az amerikai gazdaságról az éttermek is. Úgy tartják,

ha pörög a gazdaság, akkor tele vannak a parkolók a vendéglátóhelyek előtt, ám amikor a gazdaság nehézségekkel küzd, az éttermekben jóval kevesebb a forgalom, és a rosszul teljesítő helyeket bezárják

Az éttermek forgalmán rögtön megmutatkozik, ha a megélhetési költségek miatt válságba kerülnek a fogyasztók, hiszen erről lehet a legkönnyebben lemondani. A 40 év alatti amerikaiak szeretnek vendéglátóhelyekre járni, de manapság a legtöbbjük anyagi nehézségekkel küzd.  

Tavaly a hagyományos éttermek látogatottsága körülbelül öt százalékkal csökkent 2022-höz képest… 

Ennek következtében országszerte bezárási hullám tapasztalható. Még a nagyvárosokban lévő ismert éttermek is küzdenek, hogy megtartsák a jövedelmezőségüket.  

Az Applebee’s még tavaly úgy döntött, hogy 46 vendéglátóhelyét bezárja, és erre sorsra jut az idén további 35. A másik étteremláncnak, a Boston Marketnek a járvány előtt több mint ezer vendéglátó egysége volt, ám most úgy tűnik, az egész lánc tönkremegy, mivel a „vergődésük” az elmúlt hónapokban felgyorsult. A tulajdonosától nemrégiben másodszor is megtagadták a bírósági védelmet, így nehezen tudja rendezni a hatalmas pénzügyi kötelezettségeit.  

Az éttermek nemcsak azzal küzdenek, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen vendéglátóhelyen étkezzen, de azzal is szembesülniük kellett, hogy az alapanyagok ára 30 százalékkal nőtt, és magasabb béreket kell kifizetniük a személyzet megtartása érdekében.  

Jó példa erre a McDonald’s, amely elsősorban a középosztálybeli családok kiszolgálására szakosodott. A jelenlegi inflációs időszakban viszont pont ez a legérintettebb réteg, és közülük sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy gyakran étkezzenek a Mekiben.  

Az árérzékeny vásárlók visszacsábítására a cég ötdolláros menüt szeretne bevezetni, ahol a lánc két jellegzetes hamburgere közül választhatnak – egy McChicken vagy egy McDouble –, mellé négydarabos McNuggetst, sült krumplit és egy italt. Mivel az 5 dolláros promóció csak egy hónapig tartana, ezért a szakértők ezt kétségbeesett kísérletnek tartják. 

A Michigani Egyetem legutóbbi, pénteken közzétett fogyasztói felmérése szerint az amerikai fogyasztói hangulat az elmúlt hat hónap legalacsonyabb szintjére zuhant az árak növekedésének felgyorsulásával. A megkérdezettek az előző hónapokénál nagyobb drágulásra készülnek az elkövetkező időszakban – derült ki a kutatásból. 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn