Több mint 2000 kilométeres hatótávval jön az új BYD hibrid

Szerző: | 2024. június. 4. | Kiemelt, Technológia, Világgazdaság

A hatótávpánik még mindig sok vásárlót riaszt el, a BYD két új modelljénél jobb ajánlatot azonban nem fognak kapni.

A napokban mutatta be a Szeged mellett éppen első európai gyárát építő BYD a legújabb plug-in hibridjeit. A Qin L-t és a Seal 06-ost az ötödik generációs Dual Mode hajtáslánccal szerelték fel, amellyel a hatótávolsága 2100 kilométerre nőtt. A vállalat ezzel robbantott abban a versenyben is, amelyet a Toyotával vív a hibridek mezőnyében – a két típust ráadásul azonnal piacra is dobták, igen megfizethető áron: az alapmodellek Kínában 13 800 dollárba, vagyis kevesebb mint 5 millió forintba kerülnek.

A fejlesztés mérföldkőnek számít a BYD történetében. A vállalat maga is meglepődött, amikor szembesült az európai töltési infrastruktúra hiányosságaival (az amerikairól nem is beszélve), ezért is nyilatkozta, hogy hatalmas hangsúlyt fog fektetni a hibridekre. Az azonban, hogy ennyire gyorsan elő is rukkolnak ilyen hatótávolságú autókkal, váratlanul ért mindenkit. A több mint tíz éve létező hajtáslánc folyamatos fejlesztése csattanós válasszá ért be, különösen azoknak, akik a hatótáv miatt aggódtak.

Új háború

A BYD a „jó autókat megfizethető áron” elv alapján a folyamatos árcsökkentéseivel ugrott fel a világ legnagyobb autógyártóinak dobogójára. Jelenleg a Seagull modelltől retteg a globális autópiac, de a két új hibrid hasonló tanácstalanságot, majd újabb árháborút fog eredményezni.

A vállalat tavaly több mint 3 millió autót értékesített, idén már áprilisig elérte az egymilliót. Ha a hibrideket nézzük, Kínbában minden második megvásárolt kocsi a BYD gyártmánya. A száz kilométeren 2,9 litert fogyasztó hajtáslánccal ellátott autók a vállalat állítása szerint a tesztek során a 2500 kilométeres hatótávolságot is elérték (ezzel Budapesttől szinte Madridig furikázhatunk). Ha csak 2000 kilométert hiszünk el belőle, már az is messze túlszárnyalja a riválisok teljesítményét, a Geely Galaxy L6 hibridjének 1370, a Toyota Camry 1100 vagy a Tesla Model 3-as 630 kilométerét.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Autohome

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn