Heti abszurd: Észak-Korea elindította a Hányinger hadműveletet

Szerző: | 2024. június. 5. | Makronóm Morzsa

Szintet lépett a jószomszédi kapcsolat: Kim Dzsongun a szegény ember biofegyverével válaszolt a déliek provokációjára.

Az észak-koreai kormány meglehetősen szokatlan módját választotta Dél-Korea elleni hidegháborújának fokozására. Eddig több mint 250 léggömböt eresztett át szomszédjába, amelyek műanyag zsákokat szállítottak magukkal. A veszedelmes teher azonban nem robbanószert tartalmazott, hanem egy egészen gyomorforgató mixet: háztartási hulladékot, cigicsikkeket, használt vécépapírt – és igen, nagy mennyiségben ürüléket is.

A biológiai hadviselésnek sok formája van, és az extrém eseteknek sincs híján: a középkorban például rendszeresen lőttek be hajítógépekkel az ostromlott várakba fertőző betegségben elhunyt katonák holttestét. Az Észak-Korea által választott megoldásnak azonban természetesen nem a tömegpusztítás, hanem a bosszantás az elsődleges célja. Ráadásul a dobálózást ezúttal a déliek kezdték, így a – stílusosan – szarkasztikus hadművelet válaszcsapás, nem pedig provokáció.

Amikor visszacsap

A dolog úgy kezdődött, hogy – bár Szöul hivatalosan nem engedélyezi az Észak-Korea ellen agitáló propagandaanyagok terjesztését – egy aktivista civil csoport lufikat indított a határon túlra, amelyek csomagjaiban készpénz, északon betiltott déli édesség (Choco Pie), valamint (ez lehetett a casus belli) koreai popzenét (!) és videókat tartalmazó USB-k lapultak.

Legalább húsz ilyen léggömb landolt Észak-Korea területén, erre volt válasz a büdös lufik eregetése dél felé. Ahogyan Kim Dzsongun védelmi minisztere fogalmazott fenyegetően: „hamarosan a mocsok fogja elönteni Dél-Koreát, amely majd most megtapasztalja, milyen munkával jár az eltávolítása!”.

A szavakat tett követte, azt pedig orrfacsaró bűz, ahogyan a lufik földet értek. A dél-koreai hadsereg azonnal értesítette az érintett területek lakosságát, és kérte, ne menjenek a pokoli fegyverek közelébe, amíg azt a hadsereg biztonságos helyre nem szállítja, és nem elemzi összetételét – beleértve azt is, hogy nyomokban tartalmaz-e észak-koreai propagandaanyagot. Felhívták a figyelmet arra is, hogy azonnal értesítsék a hatóságot, ha „azonosítatlan repülő tárgyat” észlelnek.

A hadügyminisztérium „a nemzetközi jog egyértelmű megsértésének” nevezte az észak-koreaiak lufihadjáratát, és felszólította az országot, hogy azonnal hagyja abba „az embertelen és durva akciót”. A szavak pedig meghallgattattak: Phenjan elégedett volt az átzúdított mocsok mennyiségével, és néhány nap elteltével beszüntette a „bombázást” – fenntartva a jogot arra, hogy bármikor újra elindítsa a szemétkedést, ha a dél-koreaiak ismét K-poppal támadnának rá.

Shit happens, szeles idők jönnek.

***

Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn