Felvillanyozó, mire képes a világ legnagyobb naperőműve 

Szerző: | 2024. június. 5. | Geopolitika, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A világ legnagyobb naperőművét helyezte üzembe Kína, amely akár egy kisebb állam igényeit is fedezni tudja. Ez megerősíti a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzését, miszerint a sárkánynak vezető szerepe lesz a megújuló energia 2030-ig történő megtriplázásában. 

Több mint 6 milliárd kilowattórás éves kapacitással csatlakozott rá a kínai energiahálózatra a világ legnagyobb naperőműve június 3-án. A létesítmény Hszincsiang tartomány sivatagos északnyugati régiójában található, durván akkora, mint New York, és képes lenne fedezni egy Luxemburg vagy Pápua Új-Guinea méretű ország igényeit. 

Kína vezető a napenergia bevezetésében:  

2023-ban több mint 50 százalékkal növelte a kapacitásait.  

Az új napelempark méreteiben megelőzi a szintén kínai Ningxia Teneggeli és a Golmud Wutumeiren napenergia-projektet, így ez a világ legnagyobb ilyen létesítménye. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legújabb jelentése szerint Peking „rendkívüli” mértékben törekszik a megújulókra való átállásra: tavaly annyi napenergia-kapacitást helyeztek üzembe, mint az egész világ 2022-ben. „Várhatóan Kína felel majd az új zöldenergia-kapacitás majdnem 60 százalékáért 2028-ra” – áll a szövegben.  

A megújuló energia megtriplázásában kritikus szerep jut Kínának, mivel az ország várhatóan az ehhez szükséges kapacitások feléért felel majd 2030-ig.  

Az előrejelzési időszak végére Kína villamosenergia-termelésének csaknem a fele megújuló energiaforrásokból származik majd.” 

A kínai háztetőkre és épületekre szerelt napelemek elegendő villamos energiát termelnének az ország és Délkelet-Ázsia összes háztartásának áramellátásához – derült ki a Longi Green Energy Technology vezető gyártó 2023-as elemzéséből. 

A kínai napelemgyártás meredek felívelése aggodalmakat kelt azt illetően, hogy a túltermelés globális túlkínálathoz vezethet, amely piaci feszültségeket okozhat.  

Múlt hónapban ennek megelőzése érdekében Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a kínai napelemimportokra kivetett vámokat 25-ről 50 százalékra emelik. 

(Forrás: Independent) 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn