Kiskereskedelem KSH - illusztráció - fotó: Pexels.com

Éves bázison 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelem

Szerző: | 2024. június. 6. | Hazai, Infláció

A kiskereskedelmi forgalom áprilisi, összességében 3,2 százalékos növekedését főként a nem élelmiszer-kiskereskedelem hajtotta, amely 4,3 százalékkal bővült, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelem 3,6 százalékkal nőtt. A nem élelmiszer-kategória gyorsabb növekedésében szerepet játszhatott az óvatosság oldódása. A forgalom várhatóan tovább bővül a következő hónapokban a bérek növekedése és az alacsonyabb infláció miatt.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője

Áprilisban tovább bővült a kiskereskedelmi forgalom, amelynek a volumene éves bázison a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 3,2 százalékkal emelkedett. Havi alapon ugyan 0,9 százalékkal csökkent a forgalom, azonban a márciusi kiemelkedő, 2 százalékos bővülés után ez inkább korrekciónak tekinthető, és a kiskereskedelmi forgalom ezzel együtt is fokozatos kilábalást mutat.

Az utóbbit ezúttal

a nem élelmiszer-kiskereskedelem húzta felfelé, itt a bővülés mértéke 4,3 százalékot tett ki, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelmi forgalom 3,6 százalékkal emelkedett.

Az előbbi kategória gyorsabb növekedésében szerepet játszhatott az óvatossági motívum oldódása. Az inflációs időszakban a háztartások elsőként a nem létfontosságú, halasztható kiadásaikat fogják vissza, miközben most a reálbérek és így a rendelkezésre álló jövedelem bővülésével ezen termékcsoportok iránt nő meg a kereslet.

Ez látható a textil, a ruházati és lábbeli, valamint a számítástechnikai és egyéb iparcikkek forgalmában is. Ugyanakkor az is megállapítható az adatokból, hogy az óvatossági motívum még nem oldódott fel teljesen: a bútor-, a műszakicikk-, a könyv-, az újság-, valamint a papíráruüzletekben a forgalom még mindig visszaesést mutat. A nem élelmiszertermék jellegű kiskereskedelem havi alapon is érdemben, 1,1 százalékkal emelkedett, és ez szintén a fogyasztói bizalom fokozatos helyreállását mutatja.

Az élelmiszer- és az üzemanyag-forgalom alakulása

Az élelmiszer-forgalom esetében szintén a rendelkezésre álló jövedelem bővülését kell kiemelni. Itt havi alapon kismértékű, 0,3 százalékos volumencsökkenést mért a KSH, amelyben szerepet játszhatott a húsvéthatás is, amely idén márciusra esett.

Az üzemanyag-forgalom áprilisban éves bázison 2, míg havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett. Itt tehát azt láthatjuk, hogy a magasabb üzemanyagárak a forgalmat nem vetették vissza áprilisban, azonban a nemzetközi olajárak, valamint az üzemanyag-kereskedők által alkalmazott magasabb árrés szerepet játszhatott az elmúlt hónapokban tapasztaltnál lassabb éves növekedésben.

Mi várható a közeljövőben?

Várakozásaink szerint a kiskereskedelmi forgalom bővülése a következő hónapokban is tovább folytatódhat. A 12 százalék feletti béremelkedési ütem, kiegészülve az éves átlagban 5 százalék alatti inflációval, jelentős mértékben emeli a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét, miközben a gazdasági növekedés fokozódása javítja a konjunktúraérzetet, amely az óvatossági motívum további oldódásában jelenik meg. Ennek köszönhetően pedig a fogyasztás érdemi támaszt adhat a gazdasági növekedésnek az idei évben, és így részben ellensúlyozni tudja a gyengébb külső kereslet hatását.

Forrás: KSH, 2024. 06.06.

Fotó: Pexels.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn