Franciaország vadászrepülőket küld Ukrajnába

Szerző: | 2024. június. 7. | Háború, Kiemelt

Macron elnök bejelentése szerint Franciaország Mirage vadászgépeket küld a háborúba, miután az F–16-osok hadrendbe állításával probléma támadt. Újabb francia helyzetkihasználás, az elnök egyre ügyesebben húz hasznot a szövetségesek gyengeségéből.

A francia elnök a Zelenszkijjel tervezett találkozója előtt már be is jelentette: országa Mirage 2000 típusú vadászgépeket küld Ukrajnába, egyben a 4500 főnyi kiszolgáló személyzet képzését is vállalja. A kiképzési idő a pilótáknak és a földi személyzetnek nagyjából fél évet vesz igénybe, a felkészülésre Franciaországban kerül majd sor.

A nagylelkű adományozásra azok után került sor, hogy több tagállam (elsősorban Németország) is felhívta a figyelmet: Macron egyre élesebb háborús retorikája ellentétes Franciaország gyakorlati segítségével, ukrán fegyversegélyei ugyanis messze elmaradnak a várttól. Az elnök eddig arra való hivatkozással nem küldött repülőgépeket Kijevnek, hogy annak az F–16-osok beszerzésére és személyzetük kiképzésére kell koncentrálnia.

Csakhogy éppen az utóbbival támadt egy óriási probléma.

Nincs ember a vasra

A nyugati szövetségesek több mint 80 darab F–16-ost ígértek Ukrajnának, vállalva a pilóták kiképzését is. A gondolat azonban ismét gyorsabb volt, mint a kivitelezés: Kijev most szembesült azzal a problémával, hogy mind az Egyesült Államok, mind Dánia, mind Románia kapacitáshiány vagy anyagi problémák miatt nem tudja vállalni a pilóták kiképzését.

Jelenleg úgy fest, mindössze 20 ukrán repülőgép-vezetőt képeznek ki év végéig az újabb, a háború menetét megváltoztatónak kikiáltott F–16-osra. Ukrajna további harminc felkészítését kéri a Nyugattól, ám ez kivitelezhetetlennek tűnik. Az Arizonában lévő amerikai kiképzőbázis maximum 12 ukrán pilótát tudott felkészíteni, miután élő szerződése van más országokkal is kiképzési feladatokra. Vagyis sem gyakorlógépük, sem oktatójuk nincs vállalásuk kivitelezésére.

Dániában is cifra a helyzet: a kapacitásuk mindössze nyolc ukrán pilóta fogadására volt elegendő, ráadásul novemberben az ország végleg lezárja az F–16-os korszakot, és minden rendelkezésre álló erőforrásával az új F–35-ösökre fog koncentrálni. Így az Egyesült Államokban és a Dániában kiképzett 12+8 pilóta jelenti Ukrajna reménységét az égi háborúban – az idei évben legalábbis bizonyosan. Megoldást jelenthetne a Lockheed Martin fegyvergyár és alvállalkozója által elindított kiképzési program Romániában, ez azonban – vállalkozói kezdeményezésről lévén szó – annyira költséges, hogy még az előzetes tervek is maximum nyolc ukrán repülőgép-vezetővel számolnak.

Macron tehát megint megtalálta a hiányt, amelyet Franciaország tud betölteni. A Mirage-ok felajánlásával immár az ukrán vadászrepülő-projektnek is főszereplőjévé válhat – nem mellesleg a francia hadiiparnak a lehető legkedvezőbb, az európai dominanciáért folytatott versenyben igen nagy lépést jelentő módon.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Javier Etxezarreta

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn