Negyedszerre sikeres tesztet hajtott végre a Starship űrhajó 

Szerző: | 2024. június. 7. | Innováció, Technológia

A negyedik tesztrepülése során Elon Musk új, óriási rakétarendszere sikeresen tért vissza a Földre, a SpaceX Starship felső része irányítottan visszatért a légkörbe, és először tudott lágyan landolni az Indiai-óceánban. A járműről készült videó azt mutatta, hogy a tengerfelszínen az érkezés után szétesett, de továbbra is működik.

Elon Musk SpaceX cége arra vállalkozott, hogy egy gyorsan és teljesen újrahasznosítható orbitális rakétarendszert fejleszt ki – amiben világelső lenne. A Starshipnek ez volt a negyedik felbocsátása, és az első, amely sikeresnek nevezhető. Tavaly két alkalommal szinte közvetlenül az indítást követően következett be robbanás, míg idén márciusban egy ígéretesebb tesztrepülés is a rakéta felrobbanásával végződött.  

A 120 méternél nagyobb űrrakétát és űrhajóegységet Dél-Texasból, egy tengerparti kisvárosból, Boca Chicából bocsátották fel az egyórás repülésre, és a terveknek megfelelő pályán haladva – a Mexikó-öböl, valamint az Indiai-óceán térségét érintve – két részben tért vissza a tengerre. 

A felbocsátást követően, két és háromnegyed perc múlva a rakéta első fokozatban levált, és a hajtóműegység ellenőrzött módon a Mexikói-öbölbe zuhant. Már ez is nagy előrelépés a korábbi tesztrepülésekhez képest, amikor a rakétának ez a része repülés közben megsemmisült, ám most elérték, hogy a visszaérkezés után a víz felszínén lebegjen. A rakéta alsó részének a zuhanását sikerült motorok segítségével lassítani, mielőtt az a tengeren landolt volna.   

A rakéta további egysége mintegy 210 kilométerre távolodott el a Földtől, és a maximális sebessége óránként 26 ezer kilométer volt.

A légkörbe való visszatéréskor a hőhatás miatt az eszköz több eleme levált, de működőképes maradt, és az Indiai-óceán vizében érte el a felszínt, miközben végig kapcsolatban maradt az irányítóközponttal. 

A felvételeken látható, hogy a légkörbe való visszaérkezéskor egy színes plazma – túlhevített, ionizált gáz – burkolja be a járművet. Az ereszkedésben később a hővédő elemek leváltak, egyes szerkezeti elemek vörösen izzani kezdtek, és a kamera felvétele is homályos lett, mivel az objektív megrepedt. Viszont még ebben az állapotban is sikerült végrehajtani a vízre szállást. Hogy az mennyire volt finom, azt az adatok elemzése fogja megmutatni. 

A SpaceX Starship minden idők legnagyobb rakétarendszerre 

Forradalmi lesz, ha a SpaceX mérnökei tökéletesíteni tudják az űrjárművet. Alaphelyzetből a 33 motorja 74 meganewton tolóerőt képes kifejteni. Összehasonlítva a NASA legnagyobb rakétájával – Space Launch System (SLS) –, amely 39 meganewtont tud generálni, ez 20 százalékkal több, mint amire a régi űrsiklórendszer volt képes. 

Úgy tervezik, hogy olyan lesz, mint egy repülőgép, amelyet fel lehet tankolni, és gyorsan vissza lehet indítani. Ha ez megvalósul, valamint az, hogy száz tonnánál is több hasznos terhet tudna pályára állítani, radikálisan csökkentené az űrtevékenység költségeit, és új típusú tevékenységeket tesz lehetővé. 

Az ába mutatja a rakéták magasságát, illetve a hasznos terhet. Forrás: Independent.co.uk.  

Miért fontos ez az eszköz? 

Elon Musk régi vágyálma, hogy embereket és készleteket vigyen a Marsra, ahol emberi kolóniát létesítene. Ehhez kulcsfontosságú a Starship, ami segítheti a Starlink projektjét is, amely széles sávú internetes műholdak globális hálózatát hozza létre. Már eddig is több ezer Starlink-űrszonda kering pályán, de a későbbi modellek nagyobbak és nehezebbek lesznek, és ezeknek az űrbe juttatásához szükség lesz a Starshipre.  

De a projektet figyeli a NASA is, hiszen a Starship fontos lenne az állami űrügynökség Artemis-programjában. Amerika egyik célja, hogy az űrhajósai még ebben az évtizedben visszatérjenek a Holdra. A tervek szerint a Starship egyik változata leszállójárműként működne, a legénységet a Hold körüli pályáról a felszínre vinné, majd ismét visszahozná őket. Csakhogy a SpaceX-nek először meg kell mutatnia, hogy képes biztonságos és megbízható járművet gyártani, mielőtt az űrhajósok felszállnának a fedélzetére. 

A SpaceX rakétaindítása egy nappal követte a Boeing szintén sikeres űrhajóegységének felszállását. Szerdán Floridából, a Kennedy Űrközpontból, többszöri halasztást követően a hordozórakéta tetején a világűrbe juttatták a Starliner űrhajóegységet, a fedélzetén két asztronautával. A Starliner csütörtökön a terveknek megfelelően megközelítette a Nemzetközi Űrállomást, ám a Boeing közleménye szerint az összekapcsolódást el kellett halasztani, mert több helyen héliumszivárgást észleltek, és az irányítóhajtóműnél is hiba lépett fel. A 28 irányítórakétából 4 leállt, és ez befolyásolta a Starliner manőverezési képességét, hogy összekapcsolódhasson az űrállomással. 

A NASA megrendelésére a Boeing által épített Starliner a tervek szerint a jövőben legénységet és utánpótlást szállít a Nemzetközi Űrállomásra, csatlakozva a SpaceX Dragon nevű űrhajójához, amely az elmúlt években kilenc alkalommal vitt legénységet a világűrben keringő kutatólétesítménybe. 

(Forrás: MTI, BBC) 

Kapcsolódó: 


  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn