Növelni kell a hazai űripari vállalkozások versenyképességét  

Szerző: | 2024. június. 8. | Hazai, Technológia

Balatonfüreden rendezték az I. Hazai Űrkongresszust, amelyen részt vett Fábián Gergely.A Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára  előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai célja a nemzetközi kapcsolatok szélesítése az űriparban is, emiatt egyre több ESA-programba kívánunk bekapcsolódni. 

Fábián Gergely úgy értékelt, hogy Magyarország Európai Űrügynökséghez (ESA) történt csatlakozásának köszönhetően 2015 óta jelentősen bővültek a hazai űrtevékenység anyagi forrásai, az ESA felzárkóztatást segítő programja keretében pedig nagymértékben növekedett a hazai közreműködők részvétele az európai programokban. 

A konferencia jó alkalmat kínált a résztvevők számára üzletfejlesztési és partnerségi tapasztalatcserére, valamint az űripari tevékenységük bemutatására. A szakmai előadások mellett minden korosztály számára változatos programokkal készültek a szervezők. Kolonizációsnövény-kóstoló, óriástérkép-bemutató és virtuálisvalóság-programok színesítették a konferenciát. A rendezvényen jelen volt Farkas Bertalan, hazánk első űrhajósa, a következő magyar kutatóűrhajós-jelölt Kapu Tibor és a tartalékos társa, Cserényi Gyula is.  

Fábián Gergely felkérte a hazai űripari szereplőket, hogy vegyenek részt a minisztérium által indított űripari konzultációban, amely segíteni fogja a felelős tárcák munkáját a követendő stratégiák kidolgozásában, valamint a szektor fejlesztésében. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Pexels

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn