Vékony jégen táncol Szaúd-Arábia, Amerika árgus szemekkel figyeli 

Szerző: | 2024. június. 8. | Geopolitika, Technológia

A szaúdi alap támogatja a kiemelkedő kínai generatív mesterségesintelligencia-startupot, a Zhiput, hogy együttes erővel vegyék fel a versenyt az OpenAI-jal. 

Az Aramco Prosperity7 magas rangú külföldi befektető támogatja Kína tervét, amelynek célja egy hazai OpenAI-rivális létrehozása. A szaúd-arábiai alap támogatta Kína legjelentősebb generatív mesterségesintelligencia-startupját, és ezzel az ország egyetlen külföldi befektetője lett az OpenAI versenytársának – állítja a Financial Times. 

A Prosperity7-nek befektetési csapatai vannak Szaúd-Arábiában, Kínában és az Egyesült Államokban. Kínában a csapata a honlapja és a LinkedIn szerint az elmúlt négy évben mintegy tucatnyira bővült, szemben más globális alapokkal, amelyek bezárták vagy csökkentették az ottani tevékenységüket. 

A társaság – amely az állami tulajdonú Aramco olajipari csoport kockázatitőke-ágazatának része – tagja a Zhipu AI nevű mesterségesintelligencia-startup nagyjából 400 millió dolláros befektetési körének – közölte két, az ügyet ismerő személy. Ez hatalmas segítség Kínának, hiszen korábban az amerikai korlátozások miatt a kínai generatív mesterségesintelligencia-ágazat csak a hazai finanszírozásra támaszkodhatott, tehát a Zhipu és a hasonló technológiák a kormányzati alapok, valamint a nagy, helyi felhőszolgáltatók támogatásától függtek. 

Az utóbbi a legnagyobb létszámú kínai generatív mesterségesintelligencia-startup, több mint 800 alkalmazottal. Korábban az Alibaba Cloudtól, a Tencenttől és a Meituantól gyűjtött pénzt, és állami befektetők, köztük a nemzeti társadalombiztosítási alap támogatását is élvezi.  

Fő üzleti tevékenysége egy „AI-in-a-box” termék értékesítése olyan vállalatoknak, amelyek a nagy méretű nyelvi modelljét MI-processzorokkal és más hardverekkel együtt a saját telephelyükön szeretnék használni a fokozottabb adatvédelem érdekében. 

Együtt az amerikai dominancia ellen 

A szaúd-arábiai befektetés azt a látszatot kelti, hogy a közel-keleti ország hajlandó támogatni az amerikai dominancia visszaszorítását, hiszen neki sem érdeke, hogy a Szilícium-völgy uralja az egész iparágat.  

Washington tavaly bejelentette a kínai mesterségesintelligencia-ágazatba történő egyes amerikai befektetések betiltását, és megszigorította a mesterséges intelligencia-modellek képzéséhez, illetve futtatásához használt csúcskategóriás chipek exportellenőrzését. Ez pedig jól jött Szaúd-Arábiának, hiszen Amerika nélkül jelentős befolyást szerezhetett a kínai technológiai ökoszisztémában.  

Azonban a közel-keleti ország meg is kéri a támogatásának az árát. Múlt szerdán a kínai PC-gyártó, a Lenovo közölte, hogy 2 milliárd dollár értékben bocsátott ki átváltható kötvényeket a szaúd-arábiai állami befektetési alap leányvállalata, az Alat számára. Cserébe a vállalat Rijádban fogja felállítani a regionális központját és egy gyártóüzemet is épít a királyságban. A kínai MI-startupok számára a külföldi befektetők támogatásának elnyerése lehetőséget kínál arra, hogy új piacokat nyissanak a technológiájuk számára hazájukon kívül. Ennek köszönhetően a SenseTime, a Tencent Cloud és a Meituan kínai technológiai vállalat is terjeszkedik a közel-keleti államban.  

Eközben az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorol az országokra, hogy ne támogassák tovább a kínai technológiai ágazatot befektetésekkel vagy csúcstechnológiák exportjával, erre pedig Szaúd-Arábia sem immunis.  

Amit Midha, az Alat vezérigazgatója egy hónappal ezelőtt a Bloombergnek elmondta, hogy „kivonulna” Kínából, ha erre kényszerülne, mivel a királyság valódi célja a hazai félvezetőipar kiépítése, ebben pedig az USA az első számú partnerük. 

Szaúd-Arábia a fejlett technológia regionális vezető szerepéért verseng, adatközpontok, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok és a félvezetőgyártás létrehozásának reményében. Az Egyesült Államok árgus szemekkel figyeli a Közel-Kelet Kínához fűződő kapcsolatait, hiszen aggódik amiatt, hogy Szaúd-Arábiához és az Egyesült Arab Emírségekhez hasonló országok segítségével Peking hozzáfér a kínai exporttilalom alá eső technológiákhoz. 

Az USA már felkérte az Abu-Dzabiban működő G42 AI céget, hogy váljon meg a kínai technológiától, cserébe továbbra is hozzáférhet az MI-alkalmazásokat működtető amerikai rendszerekhez. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn