Amerika utolsó mentsvára Afrikában 

Szerző: | 2024. június. 9. | Geopolitika, Háború

Az Egyesült Államok különleges státuszba emelte Kenyát, így ez lett az első szubszaharai ország, amely jelentős nem NATO-szövetséges rangot kapott. Ez a lépés jelentős eredmény mindkettejüknek, különösen azért, mivel az USA egyre inkább szembesül a kontinenst uraló nagyhatalmak, Kína és Oroszország növekvő befolyásával. 

Szerző: Karl Mátyás Gracián, a Makronóm Intézet junior elemzője

Május végén Kenya elnöke, William Ruto háromnapos hivatalos látogatást tett a Fehér Házban, ahol Joe Bidennel fontos megállapodásokat kötött. Ez különösen jelentős esemény, mivel 2008 óta először utazott hivatalos állami látogatás keretében afrikai államfő az Egyesült Államokba. A találkozó során a két ország számos megállapodást kötött, többek között a megújuló energiaforrások terén. Emellett Washington támogatást nyújt Kenyának a kínai adósságok rendezésében, valamint 250 millió dolláros infrastruktúra-fejlesztésben is részesíti az országot. A látogatás legfontosabb bejelentése azonban kétségkívül a védelmi területen történt:

az USA a jelentős nem NATO-szövetséges státuszba emelte Kenyát. 

A haiti szál 

Kenya ezt a különleges státuszt a haiti helyzet kezeléséért létrejött ENSZ-misszió vezetéséért érdemelte ki. A karibi szigetországban már 2020 óta anarchia uralkodik, mivel a kormány nem képes uralni az elfajult bandaháborúkat. Tavaly az ENSZ Biztonsági Tanácsa a helyzet stabilizálása érdekében megszavazta egy misszió elindítását, amelyben félkatonai egységeket telepítenek az országba. Ennek a vezetését Kenya vállalta. A 2500 speciálisan kiképzett paramilitáris egységből 1000-et Nairobi biztosít, amelynek a kiképzése tavaly kezdődött, és várhatóan a következő hetekben vetik be ezeket Haitin. 

Az akció során a két ország szorosan együttműködött, az USA támogatta Kenyát a misszió struktúrájának kialakításában és az emberek kiképzésében. Az amerikai kormány 2023 októberében bejelentette, hogy 200 millió dollárt biztosít a misszió számára. Ez fedezi a telepítést, a haiti létesítmények előkészítését, a költségtérítéseket és a fizetéseket. Emellett helikoptereket, járműveket biztosít a misszió számára, valamint gondoskodik az élelmezésről. 

Ennek a kooperációnak a gyümölcseként erősödött meg a két ország kapcsolata, amelynek új szintje a jelentős nem NATO-szövetséges státusz. 

A jelentős nem NATO-szövetséges státusz előnyei  

A jelentős nem NATO-szövetséges státusz az Egyesült Államok kormánya által az olyan országoknak adott cím, amelyek stratégiai kapcsolatban állnak az amerikai fegyveres erőkkel, ugyanakkor nem tagjai az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. Ez a megnevezés a bizalom magas szintjét jelzi, azonban nem kötelezi az USA-t és Kenyát egymás kölcsönös védelmére, ha bármelyiküket támadás érné. 

Azok az országok, amelyek ennek a szövetségnek a tagjai, számos kedvezményben részesülnek. Ezek közé tartozik többek között a katonai technológiák, például a szegényített uránnal töltött lőszerek vásárlásához való hozzáférés, amelyeket más államok nehezen kapnának meg Washingtontól. Emellett jogosultságot szereznek kutatási-fejlesztési vagy tesztelési célú eszközök kölcsönzésére és amerikai finanszírozás igénybevételére egyes védelmi berendezések vásárlásához vagy lízingeléséhez. Továbbá az ország vállalatai pályázhatnak az USA védelmi minisztériumának az Egyesült Államokon kívüli eszközeinek javítására és karbantartására irányuló szerződésekre is. 

Kenya szerepe Afrikában 

Kenya szerepe egyre fontosabb az Egyesült Államok számára, különösen most, amikor az afrikai kontinens országai egyre inkább eltávolodnak a nyugati országokól, miközben egyre szorosabb kapcsolatokat építenek ki Kínával és Oroszországgal. Az utóbbiak kedvezőbb feltételekkel nyújtanak fegyvereket és infrastrukturális fejlesztéseket, és nem kötik ezeket szigorú emberi jogi vagy más gazdasági feltételekhez. 

Az első ábrán jól látható, hogy a három nagyhatalom (Kína, Oroszország, USA) közül melyik szállított a legnagyobb arányban fegyvereket az egyes afrikai országoknak az elmúlt öt évben, azaz melyikükkel milyen mértékű volt az együttműködés. 

Kenya elhelyezkedése stratégiai fontosságú, különösen a kelet-afrikai régióban.

Az ország a kontinens legnagyobb és legfontosabb üzleti, pénzügyi, közlekedési csomópontja, a régió kereskedelmének 80 százaléka a mombasai kikötőn keresztül bonyolódik.

Ezen túlmenően a vele szomszédos országokban jelentős politikai instabilitás volt tapasztalható az elmúlt években. Kenya stabilitása és növekvő gazdasági ereje regionális vezető szerepet biztosíthat számára, amelyet az Egyesült Államok is hasznosítani kíván a kelet-afrikai biztonság és fejlődés előmozdítása érdekében. 

Az USA Afrika-stratégiája 

Kenya nem véletlenül lett az első szubszaharai nem NATO-szövetséges, mivel a régióban az Egyesült Államokkal való védelmi kooperáció eddig gyenge volt. Az USA célja Afrikában egyre világosabb: Washington arra törekszik, hogy a kontinensen szétszórva stratégiai partnerségeket alakítson ki és védelmi bázisokat építsen, hogy így tartsa ellenőrzése alatt az egyre inkább kelet felé orientálódó kontinenst. 

Ha összevetjük az első és a második ábrát, láthatjuk, hogy mind Marokkó, mind Tunézia fontos nem NATO-szövetségese az Egyesült Államoknak, és ezekben az országokban a legnagyobb arányú az amerikai fegyvereladások mértéke. Várhatóan Kenyában is ez a tendencia fog megmutatkozni, ami tovább erősíti a két állam közötti kapcsolatot. 

Afrika egyre gyorsabban fejlődik, várhatóan a következő évtizedekben a kontinens országai könyvelhetik el a legnagyobb arányú gazdasági növekedést. Ebben a versenyben jelenleg Kína és Oroszország előnyben van, mivel korábban felismerték ezen országok potenciálját. Azonban az új megállapodások is azt mutatják, hogy Afrika jövője koránt sincs kőbe vésve, ugyanis várhatóan a Nyugat részéről nagyobb erőfeszítések várhatók egyes itteni országok kegyeiért. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn