A segély káros lehet az egészségre 

Szerző: | 2024. június. 11. | kultúra, Társadalom

Megdöbbentő, hogy milyen sokan folyamodnak az Egyesült Államokban élelmiszersegélyért. Ami még furcsább, hogy ezt mire fordítják…

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium működtet egy úgynevezett Kiegészítő Táplálkozást Segítő Programot (Supplemental Nutrition Assistance Program – SNAP), amelynek keretében évi 135 milliárd dollárt osztanak szét, jelenleg 42 millió kedvezményezett között. Ezzel segítenek az alacsony jövedelmű családoknak az élelmiszerek és alkoholmentes italok vásárlásánál. Egy tanulmány azonban rávilágított arra, hogy a vélhetően szegényebb rászorulók mire is költik a jóléti adományokat.   

A havi élelmiszersegélyben részesülők fejenként átlagosan 212 vagy háztartásonként 401 dollárt kapnak. Jellemző rájuk, hogy a kétharmaduk nem dolgozik. 2001-ben még csak 17,3 millió volt a kedvezményezettek száma, és akkor még csupán 31 milliárdot költöttek rájuk, és akkortájt a rászorulók jóval kevesebb ideig vették igénybe a segélyt. Az élelmezési jegyben részesülők 48 százaléka 20 hónapig vagy még tovább marad a programban, szemben az 1996-os kevesebb mint 20 százalékkal. A kedvezményezettek aránya a teljes lakosság körében a 2001-es 6,1 százalékról 2023-ra 12,6-ra nőtt.  

A Gazdaságpolitikai Innovációs Központ (EPIC) jelentése szerint ennek az összegnek a java részét a kedvezményezettek ultrafeldolgozott gyorsételekre és egyéb egészségtelen élelmiszerekre költik. A kutatásukból kiderült, hogy   

a leggyakrabban vásárolt termékek sorában az első helyen a Coca-Cola, a Sprite és más üdítőitalok állnak. De az első húszban is olyan árucikkek foglalnak el előkelő helyezést, mint a cukorkák, a burgonyachipsek, a fagyasztott pizza, a fagylalt, a sütemények és más ultrafeldolgozott élelmiszerek.   

Ez utóbbi azokra vonatkozik, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amiket az ember nem adna hozzá otthoni főzés közben – például vegyi anyagokat, színezékeket és tartósítószereket. Különböznek a feldolgozott élelmiszerektől, amelyeket azért dolgoznak fel, hogy hosszabb ideig eltartsák azokat, vagy javítsák az ízüket, mint például a pácolt hús, a sajt és a friss kenyér.  

A jelentés szerzői meg is állapítják, hogy manapság még az olyan, egészségesnek tűnő termékek, mint a sült kenyér vagy a sima hús, is gyakran tartalmaznak veszélyes színezékeket és tartósítószereket. A fent felsorolt élelmiszer-kategóriák pedig rossz egészségi állapothoz vezethetnek. Az egészségügyi szakértők szintén óva intenek a gyorsételektől, amelyek gyakran magas kalória-, zsír- és cukor-, valamint alacsony rosttartalmúak.   

A republikánusok mindenesetre szeretnék visszafogni a projekt költségvetését, mivel ha minden így marad, akkor ez az összeg az inflációval tovább emelkedne.  

Kapcsolódó:  

Címlapfotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn