Senki nem akar Macronnal közösködni 

Szerző: | 2024. június. 11. | Geopolitika, Társadalom

A francia elnök feloszlatta a parlamentet, majd azonnal bejelentkezett a szóba jöhető pártoknál, hogy létrehozzon egy jobboldal elleni szövetséget, amely megnyerheti az előre hozott választást. Mindenhol kosarat kapott.

Megdöbbentő hazárdjátékba kezdett a francia elnök, amikor az európai parlamenti választások hazai eredményét látva úgy döntött, hogy feloszlatja a Nemzetgyűlést, és új választásokat ír ki.

Macron pártját, a Reneszánszt 31,5–15,2 százalékos arányban verte tönkre a voksoláson a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés,

amely máris jelezte, hogy készen áll a kormányzásra, ezért nagyon is helyesli az elnök gyors reagálását. 

Ám Macron nem azért húzott ilyen váratlant, hogy tálcán kínálja fel a hatalmat legfőbb politikai ellenfelének. Valójában a bejelentés után nem sokkal zsinórban szerveztette le a találkozókat azon pártok prominenseivel, amelyek reménye szerint csatlakoznak egy három hét alatt megformálódó óriási jobboldalellenes tömbhöz, amely együttesen fut majd neki a választásoknak, megverve Le Pen pártját, legitimálva a Macron-féle politikai eszmerendszert.  

És jött a meglepetés 

Miután Macron pártja 2022-ben elveszítette parlamenti többségét, érthető, hogy most egy centrista tömb összekovácsolásával akarja újra megszerezni azt. Az elnök gyakorlatilag minden olyan pártot felkeres, amely a Le Pen-vonaltól kicsit is balra áll, a szocialistákkal kezdve a zöldeken át egészen a Republikánusok pártig, ám eddig mindenki visszautasította az ajánlatot, hogy bármilyen formában koalícióra lépjen a pártjával. A Republikánusok vezetője egyenesen kijelentette: szó sem lehet egy együttműködésről azokkal, akik tönkretették Franciaországot. A kisebb baloldali pártok pedig azt üzenték: készülnek ugyan valamilyen egységes, közös lista kialakításával, de az biztos, hogy a Macron-féle szövetség azon kívül fog esni.  

A szocialisták vezetője, Olivier Faure a maga részéről szintén egy Le Pen-ellenes tömb létrehozását javasolja a választásokra, de elutasított minden megállapodást Macron pártjával. Mint mondta, teljes értelmetlenség azzal a gondolattal eljátszani, hogy a baloldal csatlakozik Macron programjához. 

Franciaországban ritkán fordul elő az a fajta politikai kényszerházasság, amelynek során az elnök és a kormány egymással szembenálló pártokból érkezik. A tét ezért óriási: amennyiben Macron nem tudja megszerezni a többséget a kétfordulós választáson, a Nemzeti Tömörülés viszont túlszárnyalja az európai parlamenti szavazáson bemutatott tarolást, és esetleg abszolút többséget szerez, az elnök béna kacsává és politikailag súlytalanná válik nemcsak hazájában, de az Európai Unióban is. Ez pedig Macron – aki már nem indulhat a következő elnökválasztáson – személyes ambiciózus terveinek, az EU és a régiós geopolitika főszereplőjévé válásának is az azonnali végét fogja jelenteni.  

*** 

Kapcsolódó:

 

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn