Újabb ország bünteti Izraelt

Szerző: | 2024. június. 11. | Világgazdaság

Izrael legnagyobb szénkereskedelmi partnere leállítja az exportot a háborúban álló ország felé. A török kereskedelmi kapcsolatok befagyasztása után tehát újabb csapás érte a zsidó államot.

Törökország május elején állította le teljes kereskedelmét Izraellel, miután azzal vádolta a Netanjahu-kabinetet, hogy humanitárius katasztrófát okozott Gázában. A tilalom addig áll fenn, ameddig a zsidó állam „nem engedi meg a humanitárius segélyek megszakítás nélküli és elegendő áramlását az övezetbe”.

A drasztikus lépést most Kolumbia utánozza le: igaz, a dél-amerikai ország csak a szénexportra vezeti be az tilalmat, de ez is éppen elég problémát fog okozni Izraelnek, amely tavaly csupán az év első nyolc hónapjában 320 millió dollár értékben vásárolt Kolumbiától. A döntést Gustavo Petro elnök jelentette be, a török tilalomhoz hasonló indoklással. Az export ebben az esetben csak akkor folytatódhat, ha Izrael teljesíti a Nemzetközi Bíróság múlt hónapban kiadott, a rafahi katonai offenzíva leállítására vonatkozó döntését. (Ez jogilag kötelező érvényű, ám a Nemzetközi Bíróság semmilyen végrehajtási jogkörrel nem rendelkezik, vagyis érvényt már nem tud szerezni a saját döntéseinek.)

Mélyen megromlott kapcsolatok

A két ország között egyébként hagyományosan jó volt a kapcsolat, olyannyira, hogy még védelmi együttműködési megállapodást is kötöttek egymással. A harmónia az izraeli háború tavaly őszi kitörésével romlott meg végleg: a dél-amerikai állam első baloldali, 2022-ben hatalomra kerülő elnöke Izrael egyik leghangosabb kritikusa lett. A két vezető kígyót-békát kiabált egymásra, Netanjahu egyenesen Hamász-szimpatizánsnak és antiszemitának titulálta kollégáját.

A dolgot némileg bonyolította, hogy Izrael volt Kolumbia legnagyobb fegyverszállítója, ám Petro ezt is megoldotta egyetlen csapással: februárban felfüggesztette az importot, és immár csak az előzetesen aláírt szerződésekben foglalt szállítmányokért fizet.

Bár Izraelnek azonnal diverzifikációs lehetőség után kell néznie, a szénüzlet felmondása Kolumbiát is igen érzékenyen érinti. Az említett 320 millió dolláros kereskedelmi összeg mellett ugyanis elesik az összes adótól és egyéb illetéktől, amely a szénexporttal kapcsolatos. Ez évente 165 millió dolláros bevételt jelentett az államkasszának – nem véletlenül adott ki riasztást Kolumbia bányászszövetsége azzal érvelve, hogy a lépés kárt fog okozni hosszabb távon a gazdaságnak. Mint közleményükben fogalmaztak: „Ez a döntés nem felel meg Kolumbia nemzetközi kötelezettségvállalásainak, egyben veszélyezteti a piacok és a külföldi befektetések bizalmát”.

***

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn