Újra kereszttűzben Biden hanyatló szellemi képessége

Szerző: | 2024. június. 11. | Kiemelt, Makronóm Morzsa

Ismét nagyot ment az amerikai elnök egy interjúban, amikor azt állította, már KGB-s kisinas korában ismerte Vlagyimir Putyint. A kínos mondat persze újra berobbantotta a Biden szellemi állapotáról szóló vitákat.

Az elnökválasztási kampányban újra fellángol az összecsapás republikánusok és demokraták között, amelynek a fő kérdése: alkalmas-e szellemileg Joe Biden egy újabb elnöki ciklust végigdolgozni? Utóbbiak szerint semmi gond az elnök elmeállapotával, előbbiek azonban olyan esetek tucatjait sorakoztatják fel, amikor tényleg úgy tűnt, mintha demenciában szenvedne – ez pedig kizárná, hogy a Fehér Házban maradjon, miután nemcsak méltatlan rá nézve, de súlyos biztonsági kockázatot is rejt magában.

A legutóbbi bomba Biden ABC Newsnak adott interjújában robbant, amelyben azt állította, hogy több mint negyven éve ismeri Vlagyimir Putyint. E szerint alsó hangon 1984-ben kellett először találkoznia vele, ami elég érdekes, tekintve, hogy akkoriban Biden Delaware szenátora volt, az orosz pedig már kilenc éve a KGB hírszerzőjeként dolgozott – a politikai karrierje pedig csak a vasfüggöny és a berlini fal ledőlése után kezdődött el, ráadásul a legfőbb, a miniszterelnöki és az elnöki pozíciót csak 1999 után kezdte el betölteni. Ha tehát Biden mondatának bármilyen alapja lenne, az azt jelentené, hogy az Egyesült Államok szenátusának egyik tagja kapcsolatban állt a hidegháborús feszültség közepette egy aktív KGB-tiszttel. Továbbfűzve: amennyiben ez igaz, az már nem csak az elmeállapotát illetően vetne fel igen súlyos kérdéseket Bidennel kapcsolatban.

Hiba hiba hátán

A Fehér Ház és a mainstream sajtó természetesen igyekszik nem említeni Biden újabb félrebeszélését, a hatalmas bakit pedig a republikánus érzelműek is az elnök szellemi hanyatlásának tulajdonítják, így a harcok újra kiújultak a Fehér Ház urának agyi kapacitása körül.

A Fox News gyorsan össze is szedett egy csokorra valót Biden utóbbi hetekben mondott blődségeiből, amelyek mind arra utalnak, hogy valami nagyon nincs rendben az elnök rövid és hosszú távú memóriájával, időnként ráadásul nemcsak összekutyulja a dolgokat, de olyan eseményekről beszél, amelyek a valóságban soha nem történtek meg.

Némelyik hiba különösen kínos: pár héttel ezelőtt az elnök a Fehér Ház kertjében vendégek és a sajtó előtt arról beszélt, hogy kormánya mindent megtesz a Hamász által elrabolt izraeli (és amerikai–izraeli) túszok kiszabadítása érdekében, sőt: több esetben már sikerrel is jártak. „Így ma itt van velünk Hersh Goldberg-Polin” – büszkélkedett az elnök, valamiért összekutyulva a dolgokat, majd szünetet tartva még kínosabban helyesbítette magát: „Nem, még nincs velünk, még mindig fogva tartja a Hamász”.Az eseten többen gúnyosan mosolyogtak – Hersh Goldberg-Polin egyébként az eseményen részt vevő szülei biztosan nem tartoztak közéjük.

Május 19-én Biden egy michigani kampányrendezvényen azt állította, hogy a Covid-járvány idején alelnök volt, és Obama elnök Detroitba küldte, hogy segítsen leküzdeni a betegséget. Obama 2009-től 2017-ig volt elnök, nehezen küldhette volna hát az alelnökét a Coviddal harcolni, arról nem beszélve, hogy Biden személyes jelenlétével vajon hogyan rettentette volna el a betegséget a nagyvárosból.

Áprilisban Washingtonban szónokolt egy szakszervezeti konferencián, ahol nemes egyszerűséggel mindent felolvasott, amit a stábja beleírt a beszédébe, beleértve a hatásfokozó instrukciókat is. „Egy olyan gazdaságot látok, amely középről oldalra, és alulról felfelé növekszik, ahol a gazdagok méltányos részesedést fizetnek. Tarts szünetet!” – mondta.

Azok a bakik már harsányabb derültséget keltettek, amelyek elkövetése során Biden keveri a szezont a fazonnal. Ilyen volt emlékezetes, büszkének és dacosnak szánt mondata, amikor kimondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök vesztésre áll „az iraki háborúban”. Még a Kreml sem tudott reagálni, annyira nem volt mire.

Néhány nappal ezelőtt pedig a Wall Street Journal közölt egy hosszabb írást egy különösen kellemetlen esetről. Ez még januárban történt, amikor az elnök a kongresszusi vezetőkkel találkozott, hogy az ukrán segélyekről tárgyaljon velük. A jelenlévők közül többen egyhangúan állítják, hogy

Bidennek szinte egy szavát sem lehetett érteni: motyogott és a jegyzeteit bújta, végtelenül hosszú szüneteket tartott, néha a szemét is lehunyva, így többen azt hitték, hogy egyszerűen elaludt a mondat közepén.

Tavaly már Kevin McCarthy, a képviselőház akkori elnöke is megjegyezte, hogy Biden viselkedése és koncentrációképessége a végletek között csapong. Egyik nap jobb, a másik nap a lehető legrosszabb – ez szintén a demencia egyik tünete. „Ismertem alelnökként, sokszor beszéltünk. Kérném vissza inkább azt az embert” – mondta McCarthy.

A Putyinnal való négy évtizedes kapcsolat emlegetése bizonyára nem az utolsó volt Biden ijesztő bakijainak a sorában. A republikánusok minden egyes alkalommal lecsapnak a tévedésekre, ezzel demonstrálva, hogy az elnök nemhogy egy új ciklust nem tudna, de a jelenlegit sem tudja „ép elmével” végigvinni. A Fehér Ház igyekszik elbagatellizálni a kínos szituációkat, de biztos, ami biztos, már külön stábot állított fel, amely egy-egy elnöki beszéd végén azonnal szétküldi a sajtónak a helyreigazításokat.

***

Fotó: Rawpixel

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn