Elon Musk betiltaná az Apple készülékeket, pedig épp most lesznek igazán hasznosak 

Szerző: | 2024. június. 12. | Technológia

A Tesla-vezér hétfőn kijelentette, hogy betiltaná az Apple készülékek használatát a vállalatainál, miután az iPhone-gyártó nyilvánosságra hozta együttműködését az OpenAI-jal. 

Az X nevű közösségimédia-platformján közzétett posztjaiban Musk kifejtette, aggódik amiatt, hogy az Apple és az OpenAI elég biztonságosan kezeli-e a felhasználók adatait. A két vállalat közötti szoftverintegrációt „elfogadhatatlan biztonságijog-sértésnek” nevezte, és azt mondta, hogy

az Apple-nek „fogalma sincs arról, hogy valójában mi folyik itt”. 

Az Apple hétfőn jelentette be a mesterséges intelligenciába (MI) való régóta várt betörését, amellyel együtt a Sirit is frissítette, így rácsatlakozhat az OpenAI chatbotjára, a ChatGPT-re. Az almás cég szerint a felhasználóknak külön engedélyezniük kell majd, hogy a kéréseik eljuthassanak a ChatGPT-hez, és azt állítják, hogy az adataikat nem fogják naplózni. 

Abszurd, hogy az Apple nem elég okos ahhoz, hogy saját MI-t készítsen, de valahogy mégis biztosítja a felhasználókat afelől, hogy az OpenAI biztonságos” – írta Musk az esemény után. Konkrétan azt mondta, hogy az Apple eszközeit betiltják, ha a vállalat „integrálja az OpenAI-t”. 

 Az almás cég részéről a CNBC-nek elmondták, hogy a vállalat saját MI-t használ, és a ChatGPT- integráció csupán egy opcionális funkció

Musk egyenesen az Apple vezérigazgatója, Tim Cook posztjára válaszolt, és azt állította, hogy kitiltja az Apple eszközeit a cégei telephelyéről, hacsak Cook nem dönt úgy, hogy „leállítja ezt a hátborzongató kémprogramot”. Hozzátette, hogy a vállalatai látogatóit arra kérik majd, hogy az Apple eszközeiket a bejáratnál vizsgáltassák át. 

A Tesla-vezér 2015-ben társalapítója volt az OpenAI-nak, de 2018-ban lemondott annak az igazgatótanácsi tagságáról. Az utóbbi időben kritizálta a vállalatot és Sam Altman vezérigazgatót, sőt márciusban beperelte az OpenAI-t és Altmant, azt állítva, hogy elhagyták a cég eredeti küldetését, miszerint az emberiség javára fejlesszenek mesterséges intelligenciát. 

Musk 6 milliárd dollárt gyűjtött egy nemrégiben lezajlott finanszírozási körben az OpenAI versenytársának, az xAI-nak, amelynek az első terméke, a Grok a ChatGPT-hez hasonló, de jóval kevesebb cenzúrával. A Tesla, a SpaceX és az xAI mellett a Tesla-vezért a Neuralink nevű, agyi interfészekkel foglalkozó startup alapítója is. 

Az Apple végre beérheti a többieket? 

Az almás cég több mint egy évtizede fejleszt MI-termékeket, eddig azonban valamiért nem igazán voltak képesek túljutni az alapokon. Míg a Google jobbnál jobb asszisztensekkel rukkol elő, addig Siri még mindig csak az alapfunkciókat tudja. Mindez az eladásokban is megmutatkozott: negyedéves beszámolójában az Apple 90,8 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami 4 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest, de felülmúlta a 90,1 milliárdos várt eredményt. Az iPhone-ból származó bevétele 45,96 milliárd dollárra tehető, ami 10 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakához képest – a Wall Street becslése 46 milliárd volt. 

Viszont hétfőn végre megtört a jég: az Apple a 2024-es Wordwide Developer Conference nyitóeseményén bemutatta többek között az új MI-asszisztensét, az Apple Intelligence-t. Ígéreteik szerint az őszi frissítéssel már meg is jelenik egyes készülékeken: kizárólag az iPhone 15 Prón és az iPhone 15 Pro Maxon lesz elérhető, illetve azokon az iPadeken és Maceken, amikben M szériás chip található. 

Az Apple mesterséges intelligenciájára sokat kellett várni, de úgy tűnik, valóban izgalmas funkciói lesznek. A vállalat szerint továbbfejlesztett nyelvi képességekkel másodpercek alatt összefoglalhatunk egy teljes előadást, összefoglalót készíthetünk egy hosszú csoportos beszélgetésről, és az értesítéseinket prioritás szerint rangsorolja majd. 

A videóban az is látható, hogy e-mail-írás közben egy gombnyomással átalakíthatjuk annak stílusát, vagy készíthetünk belőle összefoglalót. A szövegek értelmezése és átalakítása mellett az Apple Intelligence képes képeket is generálni. Szöveg alapján három stílussal dolgozik, de akár egy meglévő képet is át tud alakítani – sőt, emodzsit is képes létrehozni. Az Apple nagyon kreatívan genmojinak nevezte el a fejlesztést. Az így generált emojikat pontosan úgy használhatjuk, mint a „hivatalos”, Unicode által támogatottakat. Emellett a Siri várhatóan az alkalmazásokhoz is hozzá fog férni, így hangvezérléssel is képesek leszünk azokat működtetni. 

Nagy áldozatot hozott az Apple 

Az Apple körülbelül egy évtizeddel ezelőtt kezdte el felépíteni a Project Titant, és 2017-ben kapott engedélyt önvezető autók tesztelésére Kaliforniában. Nem sokkal később a vállalat felvette Doug Fieldet, a Tesla korábbi mérnök alelnökét. 2019 januárjában azonban a projekten dolgozó 200 alkalmazott ötödét elbocsátotta. A cég úgy döntött, hogy leállítja a „Project Titan” kódnév alatt ismert elektromos autók (EV-k) kifejlesztésére létrehozott projektjét, és a továbbiakban inkább a mesterséges intelligencia fejlesztésére koncentrál.  

Bár meglepő az Apple döntése, a jelenlegi helyzetében teljesen logikus, hiszen az EV-értékesítések növekedése mind az induló vállalkozások, mind a már befutott szereplők esetében világszerte lassul, mivel a fogyasztókat továbbra is aggasztják a magasabb árak és a töltéssel kapcsolatban felmerülő, például infrastrukturális problémák.   

Ugyan a számok még mindig növekvő tendenciát mutatnak, az EV-Volumes adatai szerint az akkumulátoros járművek piaci részesedése tavaly 2,8 százalékponttal, 15,8 százalékra nőtt, míg 2022-ben 4,7 százalékpontos volt az emelkedés. Egyes régiókban, például az Egyesült Királyságban pedig csökkent a piaci részesedés. Így a Reuters szerint az Apple a projektben dolgozó alkalmazottaik egy részét a mesterségesintelligencia-részlegéhez csatolták.  

A verseny pedig igen szoros az EV-gyártók között. A kínai BYD kapacitásban és az eladott autók számát tekintve is óriássá nőtte ki magát. Mondhatjuk, hogy jelenleg két király osztozik a trónon: a Tesla összességében megnyerte a 2023-as versenyt 1,81 millió leszállított járművel, míg a kínai vállalat 1,58 milliót értékesített, az utolsó negyedévben azonban megelőzte a riválist: Elon Musk bevételeit 484 ezer új Tesla-tulajdonos gyarapította, a BYD pedig 526 ezer darabról állított ki számlát. A két óriás mellett az elektromosjármű-piacon valószínűleg egy darabig senki nem rúghat labdába – még egy olyan népszerű márka sem, mint az Apple.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn