A Fed kivárásra játszik, még nem múlt el a veszély 

Szerző: | 2024. június. 13. | Infláció, Világgazdaság

A Federal Reserve tegnapi kamatdöntő ülésén az irányadó ráta nem változott, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szigorú monetáris politikája globális hatásokat von maga után. Ugyanis az USA magas hozamszintjei miatt a feltörekvő piacoknak és az eurózónának is fenn kell tartaniuk saját szigorúbb kamatkondícióikat a tőkekiáramlás elkerülése érdekében. 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Nem okozott meglepetést a Fed a mai kamatdöntésével, a piacok is az 5,25–5,5 százalékos sávban lévő irányadó kamat tartására számítottak. Ugyanakkor a jegybank dolgát leginkább az infláció alakulása nehezíti. Májusban ugyan az amerikai áremelkedési ütem az ottani elemzők által várt 3,4 százalék helyett csak 3,3 lett, miközben havi bázison is stagnáltak az árak, ez az ütem azonban érdemben még mindig magasabb, mint a Fed 2 százalékos inflációs célja.  

A pénzromlási ütem kapcsán hónapok óta érdemben 3 százalék felett alakuló adatok érkeznek, ami azt jelzi, hogy 

Amerikában a rendkívül szigorú kamatkondíciók ellenére sem sikerült még leküzdeni teljes mértékben az áremelkedést, ami így nem teszi lehetővé a kamatok csökkentését.  

És habár a havi ráták most már hónapok óta kedvező irányba mutatnak, a közleményében a Fed is kiemeli, hogy további információkra van szüksége annak érdekében, hogy meg tudja ítélni, tényleg közelít-e a pénzromlás a jegybanki célhoz.  

Tovább nehezíti a Fed dolgát, hogy az USA munkaerőpiaca továbbra is erős, májusban ismét a vártnál több nem mezőgazdasági munkahely jött létre, ami a magas gazdasági aktivitás miatt inflációs veszélyt hordoz magában. Ez, kiegészülve az alacsony munkanélküliséggel, a Fed másik céljával, szintén kivárásra sarkallja az amerikai döntéshozókat. 

Hogyan alakulnak a Fed növekedési várakozásai? 

A júniusi kamatdöntéssel párhuzamosan a Fed publikálta legfrissebb előrejelzését is. A jegybank nem módosított a növekedési várakozásain, az idei évre továbbra is 2,1 százalékos bővülést vár, amely jövőre és 2026-ban 2 százalékra csökkenhet. Ezzel szemben a Fed az inflációs prognózist felfelé módosította, ami indokolja a közlemény szigorúbb hangnemét is.  

A korábbi 2,4 helyett 2,6 százalékos áremelkedést valószínűsítenek Amerikában, amely 2025-ben 2,3 százalékra lassulhat és csak 2026-ban érheti el a 2 százalékos jegybanki célt.  

Hol lehet majd az év végén az amerikai alapkamat? 

A befektetők figyelme ugyanakkor most leginkább a dot-plotra irányult, amely megmutatja, hogy a jegybanki döntéshozók hova várják az idei év végére az alapkamatot. A tavalyi év végén még 3 kamatvágást valószínűsítettek, míg most a medián döntéshozó már csak 1-et jelez, 8 jegybankár vár 2 kamatcsökkentést, 7 csupán egyet, míg 4 döntéshozó szerint csak jövőre kezdődhet meg a kamatcsökkentési ciklus.  

A két kamatvágás szeptember–decemberi eloszlást valószínűsítene, míg ha csak egy kamatcsökkentés történik, azzal valószínűsíthetően kivárnak az év utolsó üléséig.  

Mit jelent ez Európának és a fejlődőknek? 

A Fed szigorú monetáris politikája úgy a feltörekvő országok, mint az eurózóna számára rossz hírt jelent, mivel a hozamszintek az USA-ban az egész világon irányadóak, a tőkekiáramlás elkerülése érdekében az országoknak fenn kell tartaniuk a saját, szigorúbb kamatkondíciókat és így az Amerikával szembeni kamatkülönbözetet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn