A kínai Comac a Boeing bukdácsolásán lépkedne felfelé 

Szerző: | 2024. június. 13. | Technológia, Világgazdaság

A kínai Commercial Aircraft Corporation, ismertebb nevén a Comac megháromszorozná a gyártási kapacitásait, hogy kielégítse az utasszállító repülőgépek iránti növekvő belföldi keresletet. Ez egyben válasz az amerikai óriás, a Boeing gépeinek folyamatos problémáira, azaz megérett a helyzet arra, hogy kitöltsön egy piaci űrt. 

Az Asia Times portál szerint nő az esélye, hogy a Comac megelőzze a hibát hibára halmozó, rosszul irányított amerikai repülőgépgyártót Kína egyre növekvő légi közlekedési piacán. Viszont sokan figyelmeztetnek, hogy ugyanígy van esély arra is, hogy az amerikai piacvesztésre az Egyesült Államok új szankciókkal válaszoljon a Comac és más kínai repülő-előállítók ellen. 

A kínai sugárhajtású C919-es nagy méretű utasszállító repülőgépet a nemzetközileg elfogadott légi alkalmassági szabványok szerint fejlesztettek ki. Az ülőhely-kapacitása 158–192, a hatótávolsága 4075–5555 kilométer. 2015. november 2-án fejezték be az összeszerelő sort, az első repülést 2017. május 5-én sikeresen végrehajtották, 2022. szeptember végén megszerezte a Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAAC) által kiadott típusmegfelelőségi tanúsítványt, 2023. május 28-án pedig befejezte az első sikeres kereskedelmi repülését. 

A C919 teljes neve Comac–C9–19. A repülőgépmodellnél az első 9-esre azért esett a választás, mert a kilenc az örökkévalóságot, a hagyományos kínai kultúrában az örök életet jelképezi. A mögötte lévő 19 pedig a 190 férőhelyes maximális utaskapacitásra utal. 

2020 februárjában a The Wall Street Journal olyan pletykákról számolt be, amelyek szerint az Egyesült Államok kormánya szankciós törvényjavaslat kidolgozását tervezte a C919-ben használt LEAP–1C motor exportjának korlátozására. Ennek ellenére áprilisban hivatalosan is jóváhagyta ezen engedély meghosszabbítását, ami így 2025-ig érvényes. 

A Comac ugyanazokat a CFM International amerikai–francia vegyesvállalat által gyártott CFM LEAP sorozatú hajtóműveket használja, mint a Boeing 737 MAX és az Airbus A320neo sorozat. 

2022. szeptember 1-jén a China Eastern Airlines, a C919-es repülőgépek első felhasználója féléves jelentésében úgy nyilatkozott, hogy abban az évben mindössze egyetlen C919-es utasszállító repülőgép átvételére számít a korábban várt három helyett. Amúgy a társaság csak 2023 júliusában vette át hivatalosan a második hazai gyártású C919-es nagy utasszállítót Sanghajban. 

Az idén februárban a C919-es és az ARJ21-es repülőgépek először hagyták el Kínát és Hongkongot, és Szingapúrban landoltak, hogy részt vegyenek egy nemzetközi repülőshow-n. 

A legújabb jelentések szerint a Comac egy második gyártóüzem létrehozását tervezi Sanghajban, fejlesztené a C919 keskeny törzsű utasszállító összeszerelő sorát, és az ehhez kapcsolódó logisztikai létesítményeket.  A társaság célja az, hogy az évtized végéig az éves gyártási kapacitását a jelenlegi körülbelül 50 repülőgépről 150-re emeljék.  

A Comac időben jelezte, hogy bár a gépeit túlnyomórészt a kínai belföldi légi közlekedésnek szánják, és mivel e repülők várható eladási volumene jóval kisebb, mint az azonos méretű Boeing és Airbus modelleké, így az utasszállítói elkerülhetetlenül drágábbak lesznek. Viszont ez a megrendelések számának növekedésével fokozatosan csökkenni fog.  

A gépek tervezéskor a cég azzal számolt, hogy a C919-es 15 százalékos üzemanyag-megtakarítást és 50 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést kínál majd az akkor gyártott Boeing 737 Next-Generation és az Airbus A320-as típushoz képest, nyolc-tízzel több utassal és több ülőhellyel. Az üzemanyag-megtakarítás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése azonban kiegyenlítődött a két nagy gyártó újgenerációs keskeny törzsű gépeinek bevezetésével. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Flickr

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn