Nemzetgazdasági Minisztérium: tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében 

Szerző: | 2024. június. 14. | Hazai

Több mint egyéves intenzív tárgyalássorozatot követően június 6-án aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését. A tranzakció során a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 80, a francia Vinci Airports pedig 20 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint több mint egyéves intenzív tárgyalássorozatot követően június 6-án aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését. A tranzakció során a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 80, a francia Vinci Airports pedig 20 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben. A vételárat pro ráta fizették ki. A továbbiakban az üzemeltetésért a Vinci Airports, felel a magyar állam stratégiai iránymutatásával. 

A kormány, kijavítva a Gyurcsány-kabinet történelmi hibáját, visszaszerezte a repteret, ami közel húsz év után került újra magyar tulajdonba. E mostani tranzakció a magyar szuverenitás újabb nagy győzelme. Ennek ellenére továbbra is jelennek meg tényszerűtlen, az igazságtól távol álló, dezinformációt tartalmazó írások a visszavásárlás kapcsán, amelyek tárgyi tévedéseken alapulnak – írták. 

A Budapest Airportban megvalósuló állami jelenlét óriási szinergiákat rejt magában, a megvalósított befektetéssel tudjuk elősegíteni a repülőtér megfelelő fejlesztését és annak irányát. Ahogyan több sajtóorgánum részletesen kifejtette, a magyar állam nem üzemelteti a repülőteret, hanem pénzügyi és stratégiai befektetőként van jelen, emellett a megfelelő fejlesztését is megköveteli. A Vinci Airports pedig üzemeltet, az ahhoz szükséges megfelelő jogkörök mellett. Az előző üzemeltetőnek mindössze 4-5 légikikötőt üzemeltetett, míg a Vinci Airports globális szereplő, és több mint 70 repülőteret működtet 14 országban, világszínvonalon. Az ilyen mértékű tapasztalat új szintre tudja emelni a budapesti repteret – hangsúlyozta az NGM. 

A légikikötő pillanatnyilag nagy ívű fejlesztések előtt áll. Egy ilyen esetben két irányról beszélhetünk, az egyik a kereskedelmi bevételek növelése, a másik a főtevékenységhez kapcsolódó – vagyis az utasszám növeléséhez köthető fejlesztések megvalósítása, amellyel az utasforgalom belátható időn belül 20 millióra emelkedhet – tették hozzá. 

Amennyiben a repülőtér EBITDA-fókuszú eredményességét szeretnénk értékelni, a 2019-es és 2024-es évet kell alapul venni, mivel a köztes évek a Covid-járvány miatt torzított képet mutatnak. A 2019-es auditált konszolidált EBITDA 254 millió euró volt, ami azt jelenti, hogy közel 16,5 szeres EBITDA-értéken vásárolták meg a repteret, viszont jelenleg a piacon jól megfigyelhető, hogy jellemzően a 18-22-szeres értéken cserélnek gazdát a légikikötők. Számításaink szerint az elmúlt, torzítástól mentes években a repülőterekben történő többségi tulajdonszerzés során a felek által elfogadott vételárak mediánja az EBITDA 20,6-szorosa. A teljesség igénye nélkül példaként említhetjük a koppenhágai repülőteret (19,8-szoros), a London Gatwicket (19,9-szeres), a lyoni légikökötőt (21,2-szeres) vagy akár a Leeds Bradford repteret (26,4-szeres) 0– fejtette ki az NGM. 

Mindez arra mutat rá, hogy a Budapest Airportot piaci áron sikerült visszaszerezni. Ezt tükrözi az is, mint az a Vinci Airports közleményében is látható, hogy a részesedésekért fizetett vételárat pro ráta módon egyenlítették ki. Összegszerűen ez azt jelenti, hogy a magyar állam 80 százalékos részesedésért 2,48 milliárd eurót, míg a Vinci 20 a százalékáért 620 milliót fizetett – írták. 

Egy ilyen tranzakció természetéből fakadóan a meglévő nemzetközi banki és befektetési konzorciummal is megállapodást kellett kötni, és e tárgyalási folyamat során a hitelezők 100 százaléka igennel szavazott a Vinci Airports és a magyar állam egyidejű jelenlétére a befektetésben. Ez azt mutatja, hogy a nemzetközi befektetői közösség szerint a két fél megfelelő együttműködést alakított ki, és a hitelezők a részletes vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy a pénzük jó helyen van, ez egy jó befektetői együttműködés, amelynek köszönhetően a repülőtér kiemelkedő fejlődést és jövedelmezőséget fog mutatni – áll a közleményben. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium mindezeken túlmutatóan ismételten mindenki figyelmét felhívja, hogy mellőzze a hamis és tévútra vezető információk közlését. Július elején, mint ahogy azt korábban jelezték, a francia partnerrel közösen nemzetközi sajtótájékoztatóra kerül sor, amelyen a tranzakciót érintő és a reptér jövőjére vonatkozó terveket is részletesen bemutatják – írta az NGM. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn