Mit kell tudni, ha diákmunkát szeretnénk vállalni? 

Szerző: | 2024. június. 14. | Foglalkoztatás, Hazai

A munkát vállaló diákok helyzete különleges, hiszen a tapasztalat és a jártasság hiánya miatt kiszolgáltatottabbak. A nyár közeledtével fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a tanulók munkavégzésével kapcsolatos speciális szabályokra, ezért a korábbi évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium idén is közzétette a diákmunkára vonatkozó munkavédelmi és munkaügyi tájékoztatóját.

A munka törvénykönyve szerint néhány speciális esettől eltekintve az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. A szerződéskötéshez és a munkavégzéshez 18 éves kor alatt a szülő írásos hozzájárulása is szükséges. Az írásba foglalt munkaszerződésnek tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört. A szerződés nem tartalmaz konkrétumot a munkaviszony időtartamáról, az határozatlan idejűnek minősül. 

Egyszerűsített foglalkoztatás során a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120, alkalmi munka esetében legfeljebb 5 egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra létesíthető jogviszony. Ebben az esetben nem kötelező a munkaszerződés írásba foglalása, ugyanakkor azt a munkavállaló kérheti. 

Nemcsak a szerződéskötéssel, hanem a munkavégzéssel kapcsolatban is vannak a fiatalokra vonatkozó speciális szabályok.  

A napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 éves kor alatt pedig 6. Éjszakai munkát nem végezhetnek, és részükre rendkívüli munkaidő sem rendelhető el. 

A nyáron dolgozó diákokra  

ugyanúgy érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum.  

Amennyiben napi 8 órát dolgozik egy diák, úgy havonta legalább bruttó 266 800 forint illeti meg, ami középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munka esetében legalább 326 000. Ezek az összeghatárok az egyszerűsített foglalkoztatás esetén nem érvényesek. 

A munkáltatónak oktatás keretében kell gondoskodnia arról, hogy a diáknak legyen meg a biztonságos munkavégzéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismerete. A munkavégzés nem veszélyeztetheti a fiatalok egészségét, testi épségét és egészséges fejlődését, ezért a munkavédelmi oktatás tartalmának és minőségének különösen nagy jelentősége van a jellemzően kevés tapasztalatot szerzett diák munkavállalók esetében. 

A munkavállaló fiatalok részére a veszélyek, káresetek elkerülése érdekében védőeszközöket kell biztosítani, mivel esetenként a kockázatfelismerő képesség, a munkavédelmi tudatosság és a tapasztalat hiánya okoz baleseteket. 

A diákok munkavégzésére vonatkozó részletes tájékoztatók a foglalkoztatási portálon olvashatók. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn